Hjem Nyheter Assange løslatt etter avtale

Assange løslatt etter avtale

UTENRIKS Julian Assange har inngått en avtale med en amerikansk aktor. WikiLeaks-grunnleggeren har tilstått forbrytelsen, men er samtidig løslatt ettersom tiden i et britisk høysikkerhetsfengsel regnes som sonet tid.

Julian Assange. Foto: David G. Silvers, Cancillería del Ecuador (Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0).

Siden WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange ble fengslet i Storbritannia har det vært snakk om utlevering til USA og 175 års fengsel eller verre for en rekke spionasjeforbrytelser som amerikanerne anklager ham for.

På tirsdag ble det imidlertid kunngjort at Assange hadde inngått en avtale med en amerikansk aktor. Avtalen betyr at Assange skal møte for en domstol på amerikansk territorium, erklære seg skyldig i noen av forbrytelsene og bli dømt til en dom der han kan regne med noe tid i et britisk fengsel. Etter dette er han angivelig en fri mann.

«Julian Assange er løslatt. Han forlot høysikkerhetsfengselet Belmarsh Prison om morgenen den 24. juni etter å ha tilbrakt 1 901 dager der», skriver WikiLeaks i et innlegg på X, og legger til at han allerede har forlatt Storbritannia med fly. Videre skriver organisasjonen:

Dette er resultatet av en global kampanje som strekte seg over grasrotarrangører, pressefrihetsforkjempere, lovgivere og ledere fra hele det politiske spekteret, helt opp til FN. Dette skapte rom for en lang periode med forhandlinger med det amerikanske justisdepartementet, som førte til en avtale som ennå ikke er formelt ferdigstilt. Vi vil komme med mer informasjon så snart som mulig.

Formelt har Assange blitt anklaget som ansvarlig for en rekke avsløringer om amerikanske krigsforbrytelser som WikiLeaks publiserte i 2010.