Hjem Nyheter Assange utvist fra Ecuadors ambassade – trues med utlevering til USA

Assange utvist fra Ecuadors ambassade – trues med utlevering til USA

STORBRITANNIA I dag ble Julian Assange utvist fra Ecuadors ambassade, etter syv år. Han ble umiddelbart arrestert av britisk politi og risikerer nå å bli utlevert til USA.

Julian Assange arresteres av britisk politi.
Julian Assange arresteres av britisk politi.

I dag ble Wikileaks’ grunnlegger Julian Assange til slutt utvist fra Ecuadors ambassade, noe som det har gått rykter om skulle skje i en ukes tid. Bakgrunnen er at Assange ikke kommer overens med Ecuadors nye styre, som beskylder ham for en korrupsjonsavsløring av den nåværende presidenten Lenin Moreno.

Wikileaks har dessuten avslørt at Moreno i hemmelighet har forhandlet med USA om å overgi Assange, som skulle skje mot at Ecuadors gjeld til supermakten slettes eller reduseres.

Siden Wikileaks’ avsløring om Ecuadors maktelite har landets politikere offentlig gitt uttrykk for konspirasjonsteorier om at Assange er i ledetog med Morenos forgjenger, Rafael Correa, og Venezuelas president Nicolás Maduro.

– Dere må forstå hvordan disse personene er koblet sammen. Herr Assange er trollsenteret, den forrige presidenten Correas hacker, sa Moreno nylig.

Den 2. april uttrykte president Moreno dessuten at Assange takket være Wikileaks’ avsløring har brutt sine asylvilkår og at han «i løpet av kort tid kommer til å ta en beslutning» angående hvilke tiltak som skal tas mot ham.

– Hos Wikileaks finnes bevis på spionasje, på at de har hacket, på det faktum at telefoner har blitt avlyttet, private samtaler. Det finnes til og med bilder av mitt soverom, hevdet presidenten.

Da Assange i dag ble utvist ble han umiddelbart arrestert av britisk politi, som førte ham til arresten. I Storbritannia mistenkes han for å ha brutt mot sine kausjonsvilkår da han unngikk å møte opp da domstolen skulle annonsere at hans anke om å bli utvist til Sverige – hvor han var mistenkt for suspekte voldtekter – hadde blitt avvist.

Grunnen til at Assange ikke dukket opp var at han hadde tatt seg til Ecuadors ambassade for å søke asyl.

Nå risikerer han å bli utvist til USA og stilles for retten for spionasje, som i teorien kan føre til dødsstraff. Grunnen er at Assange har lekket hemmelige dokumenter som beviser at USA har begått krigsforbrytelser i blant annet Irak.

Akkurat nå mener USA dog at han kun mistenkes for å ha hjulpet den tidligere etterretningsanalytikeren i den amerikanske hæren, Chelsea Manning, med å hacke et passord til regjeringsdatamaskiner med konfidensiell informasjon. For det risikerer han maksimalt fem års fengsel, hvilket er omstendigheter som innebærer at Storbritannia kan akseptere å utlevere ham.