Hjem Nyheter Norge Asylaktivister saboterte for politiet – men slipper bøter

Asylaktivister saboterte for politiet – men slipper bøter

2

FLERKULTUR Tre asylaktivister som ble bøtelagt for å ulovlig ha hjulpet såkalte flyktninger, har blitt frikjent av systemet og slipper bøter.

RW

Det var i januar 2016 at norske myndigheter forsøkte å returnere hundrevis av såkalte flyktninger, som hadde ankommet Norge via grensen ved Storskog fra Russland. Asylaktivistene Merete Nordhus, Merete Eriksson og Eirik Nilsen, som tilhører gruppen Refugee welcome to the Arctic, motsatte seg dog utsendingen og forsøkte aktivt å sabotere gjennom å frakte asylsøkere fra Ankomstsenter Finnmark og til kirkeasyl.

Den 21. januar ble Nilsen og Nordhus arrestert og kastet på glattcelle mens de forsøkte å hjelpe asylsøkere å rømme. Da saken ble dekket i løgnpressen fikk asylaktivistene en beklagelse fra politistasjonssjef Hans Møllebakken, for at politiet hadde fulgt standard prosedyre ved fengslingen.

Møllebakken

Nordhus, Nilsen og Eriksson ble ilagt bøter på 20 000 kroner hver. Kvinnene godtok boten, mens Nilsen tok saken til retten og fikk medhold i Vadsø tingrett, til tross for at samtlige ble tatt på bar gjerning og  senere erkjente forbrytelsen i løgnpressen.

– Konklusjonen var at retten ikke finner det bevist at han hadde til hensikt å skjule asylsøkere, fortalte advokat Brynjulf Risnes.

Etter frikjennelsen sendte advokaten en begjæring til statsadvokaten om å se på saken til Nordhus og Eriksson. Nylig avgjorde han at også foreleggene til disse skal omgjøres, og at pengene skal tilbakebetales.

– Dette beviser at sivil ulydighet var nødvendig i dette tilfellet, og politiet tok feil. Jeg er glad – av og til må man stå opp mot overmakta og si ifra, skriver Nordhus på sin Facebook-side.

2
Delta i debatten

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Johan GKim Larsen Recent comment authors
  Subscribe  
nyeste eldste flest stemmer
Bli varslet om
Kim Larsen
Kim Larsen

Sett de på et skjær når det er fjære og forlat de der.

Johan G
Johan G

Ikke rart folk begynner å stille spørsmålstegn ved dagens politi og rettsapparat.