Hjem Nyheter Norge Asylsøker mishandlet 17-åring og slo lokfører bevisstløs – er nå på rømmen

Asylsøker mishandlet 17-åring og slo lokfører bevisstløs – er nå på rømmen

BERGEN: En nord-afrikansk asylsøker ble søndag pågrepet, siktet for å ha begått flere alvorlige voldsforhold. Etter at han ble fremstilt for varetektsfengsling, klarte han å stikke av. Tirsdag ettermiddag er han enda ikke pågrepet. Mannen blir vurdert til å være farlig.

18-åringen klarte å rømme fra fangevokterene etter å ha blitt varetektsfengslet i Tinghuset i Bergen mandag. (Foto: Eirik Hagesæter)
18-åringen klarte å rømme fra fangevokterene etter å ha blitt varetektsfengslet i Tinghuset i Bergen mandag. (Foto: Eirik Hagesæter)

En ung mann «gikk berserk» søndag kveld på Dale stasjon og oppførte seg truende mot flere personer. Blant annet slo han ned en 17 år gammel gutt og sparket han i hodet mens han lå nede. Han skal også ha knust en flaske og truet folk med den. Siden forsøkte han uten hell å komme seg på en buss, og tok heller toget til Voss. Under togturen kastet han et myntapparat i hodet på lokføren, så han ble bevisstløs.

Søndag kveld ble gjerningsmannen pågrepet i en garasje og fraktet til Bergen sentrum politistasjon. Mandag ettermiddag besluttet retten å varetektsfengsle ham i to uker. Idet han skulle settes inn i tjenestebilen etter rettsmøtet, stakk han av.

Rømlingen skal være en 18 år gammel asylsøker fra Marokko. Han kom til Norge den 29. september i år.

Mannens forsvarer, Jannicke Keller-Fløystad, mener det var et «brudd på menneskerettighetskonvensjonen» å ta ham tilbake til arresten, ettersom at «når man ikke fengsles på isolasjon, har ikke politiet hjemmel til å føre ham tilbake til arresten, som jo i praksis er isolasjon». Hun synes gjerningsmannen ble for hardt behandlet med tanke på hans unge alder, og understreker at han «reagerte ikke med aggresjon på rettens avgjørelse», men var snarere «svært lei seg og medtatt».

Nordhordland tingrett vurderte mandag om plassering i institusjon under barnevernet «vil kunne utgjøre et alternativ til varetekt.»

Tirsdag ettermiddag er mannen enda ikke pågrepet. Han blir vurdert til å være farlig, men har kanskje fortsatt på seg håndjernene han ble påsatt like før han rømte.

Kilder:
Stakk av fra Tinghuset
Asylsøker stakk av fra fengslingsmøte i håndjern
– Mann slo lokfører bevisstløs
Asylsøker fortsatt på rømmen fra politiet i Bergen
På rømmen på 18-årsdagen