Hjem Nyheter Norge Asylsøkere reiser på ferie til sine hjemland

Asylsøkere reiser på ferie til sine hjemland

0

MASSEINNVANDRING Bodø Mottakssenter har sendt et brev til regjeringen hvor de uttrykker sin bekymring over asylanter som reiser på ferie til sine hjemland etter å ha fått innvilget opphold i Norge.

I et brev til justisminister Anders Anundsen (Fremskrittspartiet) uttrykker Beate Klette ved Bodø Mottakssenter sin bekymring:

Hvor farlig er det egentlig i hjemlandet som gjør at man kvalifiserer for opphold når man bare etter noen måneder kan returnere dit på ferie?

Beate Klette (Foto: Avisa Nordland)
Beate Klette (Foto: Avisa Nordland)

Tone Loger Tveter, assisterende direktør i Utlendingsdirektoratet (UDI) sin asylavdeling, hevder dette er noe UDI vet lite om ettersom det ikke eksisterer noen utreisekontroll i Norge, og legger til UDI har muligheten til å trekke tilbake oppholdstillatelsen.

Stein Bungum, daglig leder ved selskapet Fossnes AS som driver seks mottak i Norge, hevder det ikke er noen grunn til bekymring. At asylsøkere med beskyttelsesbehov reiser på ferie til sine hjemland mener han man ikke kan bli provosert av.

Stein Bungum (Foto: Jon-Ivar Fjeld)
Stein Bungum (Foto: Jon-Ivar Fjeld)

Bungum hevder også at det er «klin umulig å få en oversikt» over hjemreisene og at asylsøkerne lett kan reise inn i land uten at noen får vite om det. Videre leggere han til at det er «en illusjon å tro at UDI vil få greie på i hvilket omfang dette skjer».

Mottaksleder ved asylmottaket i Harstad, Eli Skoglund, vet at visse asylsøkere kan reise til naboland til sitt hjemland for å gjennomføre «tvangsekteskap eller omskjæring av jenter», men hevder de ikke har opplevd dette på mottaket i Harstad.

I et svarbrev til Bodø Mottakssenter skriver justisministeren blant annet:

Det er også grunn til å stille spørsmålstegn ved behovet og oppfyllelse av kriterier for beskyttelse dersom det er trygt å dra til hjemlandet på ferie nærmest umiddelbart etter at man har fått innvilget opphold. Jeg kommer derfor til å følge opp disse problemstillingene.

Kilder:
– Lar meg ikke provosere av asylferie
Får innvilget asyl – drar til hjemlandet på ferie

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg