Hjem Nyheter Norge At folk mister jobben grunnet politisk engasjement uroer Norges statsminister

At folk mister jobben grunnet politisk engasjement uroer Norges statsminister

ARBEIDSLIVET Statsminister Jonas Gahr Støre mener at «arbeidslivet ikke forstår betydningen av hva demokratiet vårt bygger på».

Statsminister Jonas Gahr Støre (t.v.) og Den nordiske motstandsbevegelsen stiller til valg (t.h.). Foto: Kommunesektorens organisasjonCC BY 2.0, via Wikimedia Commons/Den nordiske motstandsbevegelsen.

Silje Ulveseth informerte sin arbeidsgiver Sotra Link om at hun ville stille til valg for Arbeiderpartiet, men ble da rådet til å trekke seg fra valglisten. Da hun nektet å fratre politikken fikk hun sparken og endte opp med flere tusen kroner i advokatregninger, rapporterer VG.

Statsminister Jonas Gahr Støre (AP) mener det er et angrep på demokratiet og reagerer sterkt på at arbeidsgivere gir folk sparken grunnet deres politiske engasjement:

– Nå kjenner ikke jeg denne saken utover det jeg har lest i VG, men den fremstår for meg som et veldig urovekkende eksempel på at arbeidslivet ikke forstår betydningen av hva demokratiet vårt bygger på, sier han til VG og fortsetter:

– Det å høre en historie om at et ordentlig engasjert menneske, etter å ha fått en jobb basert på kvalifikasjoner, mister jobben fordi arbeidsgiver ikke verdsetter at hun står på en politisk liste, det fyller meg med dyp uro.

Ettersom den australske investeringsbanken Macquarie Group Ltd eier 70 prosent av Sotra Link, spekulerer Støre i om dette kan være årsaken til at «eierne tydeligvis er langt unna norsk kultur».

– Om det er der utfordringen ligger, det kan ikke jeg si for sikkerhet på stående fot, men igjen synes jeg at de som organiserer på eiersiden i Norge, de bør være obs på dette. For det kan få noen veldig alvorlige konsekvenser hvis folk føler at de må trekke seg fra politisk engasjement før de søker jobb, sier han.

«Uansett hvilket parti»

Støre forteller videre at uten mennesker som engasjerer seg i politikken og stiller til valg, uansett hvilket parti, har vi ikke noe demokrati.

– Demokratiet vårt, særlig lokaldemokratiet, er basert på at folk frivillig engasjerer seg i tillegg til jobb og det livet de lever. Det er hverdagspolitikkens helter, etter min mening. De som er villige til å ta verv i kommunestyrer, i råd og utvalg, fordi de tror på noe, de er vi helt avhengig av. Uansett hvilket parti.

Om Støre med disse ord har Den nordiske motstandsbevegelsen i tankene også, er dog uvisst.