Hjem Nyheter Norden Åtte av ti flyktninger har feriert i hjemlandet

Åtte av ti flyktninger har feriert i hjemlandet

SVERIGE En ny undersøkelse fra Novus viser at dersom Sverige skulle tilbakekalle oppholdstillatelser og statsborgerskap gitt på feil grunnlag, måtte 8 av 10 flyktninger reise hjem igjen. Så mange har reist på ferie i landet de «flyktet» fra.

Foto: Skjermbilde fra Youtube

Novus har fått oppdrag fra avisen Bulletin om å spørre innvandrere om hvordan de ser på returmigrasjon, barnas oppvekstsvilkår og ferie i landet de flyktet fra.

Av de som kom som flyktninger har 79 prosent feriert i landet de flyktet fra, mens 91 prosent av familiemedlemmene har reist til hjemlandet, i følge Novus.

Bare to prosent av innvandrerne planlegger å returnere frivillig, mens 16 prosent svarer «kanskje». Åtte av ti planlegger i stedet å bli i Sverige for alltid. Blant de som kom til Sverige fra et ikke-europeisk land er andelen 81 prosent. 

53 prosent av de som er født i utlandet mener Sverige er et bedre land for ens barn å vokse opp i sammenlignet med hjemlandet, mens 9 prosent mener Sverige er dårligere enn hjemlandet. 33 prosent svarer verken eller.

Utvalget i undersøkelsen består av 1 050 personer født i utlandet, og undersøkelsen ble gjennomført mellom 18. og 24. august.

Ferie i landet de flyktet fra har de siste årene blitt et hett tema innad i de europeiske landene. 

Også i Tyskland ble asylsøkeres feriereiser til hjemlandet en politisk debatt, da feriereiser til hjemlandet ble ansett som uforenlig med påstanden om at man flykter for livet og søker tilflukt i Tyskland på grunn av fare i hjemlandet. I en uttalelse fra 2019 advarte Tysklands daværende innenriksminister Horst Seehofer flyktninger om at de ville bli etterforsket og fratatt oppholdstillatelsen når de reiser på ferie til hjemlandet.

– Hvis noen, for eksempel en syrisk flyktning, regelmessig ferierer i Syria, kan han ikke ærlig påstå at han er forfulgt i Syria, sa han og la til:

– Vi må frata dem flyktningstatusen.