Hjem Artikler Natur og Miljø Åtte av ti hadde mikroplast i blodet

Åtte av ti hadde mikroplast i blodet

0

MILJØ Åtte av ti forsøkspersoner som deltok i en ny studie hadde mikroplast i blodet.

Temabilde. Foto: Pixabay.com

Mikroskopiske plastpartikler, såkalt mikroplast, ble registrert i blodet på 17 av 22 deltagere i en ny studie.

Halvparten av blodprøvene inneholdt PET-plast og en tredjedel inneholdt polystyren, som anvendes for å produsere plastposer.

Den teknologien forskerne benyttet seg av gjør det mulig å oppdage partikler som er 0,0007 millimeter (700 nanometer) eller større.

– Vår studie er den første indikasjonen på at vi har polymerpartikler i blodet vårt, det er et gjennombrudd, sier Dick Vethaak, professor i økotoksologi ved Amsterdams frie universitet.

Vethaak forteller videre at man behøver å gjennomføre flere studier med et større antall deltagere, men gjør det klart at resultatet allerede er urovekkende.

– Det store spørsmålet er hva som skjer i våre kropper, blir partiklene værende i kroppen? Transporteres de til organer, passerer de for eksempel blod-hjerne-barrieren? Årsaker disse nivåene sykdommer? Vi må forske mere på dette området for å få klarhet i det.

Mikroplast defineres som partikler som er mindre enn 5 millimeter. Dette er spredt over hele jorden. Mennesker får ifølge forskning i seg mikroplast via mat og drikke, titusentalls partikler per person hvert år er ikke utenkelig.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg