Hjem Artikler Natur og Miljø Avskoging av Afrika redusert etter at satellitt-overvåkning har blitt tatt i bruk

Avskoging av Afrika redusert etter at satellitt-overvåkning har blitt tatt i bruk

NATUR OG MILJØ Avskogingen av Afrika har minsket med 18 % etter at forskere begynte å overvåke kontinentets skoger med satellitter.

Foto: CC pubic domain.

Avskoging i mange afrikanske og andre tropiske land har blitt redusert siden forskere begynte å overvåke avskoging med satellittbilder. På grunn av dette er det observert en reduksjon av avskoging på rundt 18 prosent i hele Afrika siden praksisen ble tatt i bruk.

Avskogingen har imidlertid ikke blitt spesielt redusert i Asia og Sør-Amerika, og det er ennå ikke kjent hvorfor overvåkingen har hatt mindre effekt der. En årsak kan være at den politiske viljen til å redusere avskogingen er for liten i land som Colombia og Venezuela, som har blitt rammet av andre politiske problemer.

Forskere har observert 22 land mellom 2011 og 2018 via høyoppløselige satellittbilder av store skogområder. Nye bilder blir tatt hver åttende dag, og hvis bildene viser for mye avskoging varsles de relevante myndighetene i nærområdet.

Bare i Afrika har 495 kvadratkilometer skog blitt spart hvert år takket være satellittovervåking, med det resultat at enorme mengder fauna og flora har unngått destruksjon på industriens vegne.

Les også:
Vår vei – punkt 6