Hjem Nyheter Norge AVSLØRING: Sikkerhetsbrist ved den nye korona-appen Smittestopp

AVSLØRING: Sikkerhetsbrist ved den nye korona-appen Smittestopp

6

OVERVÅKNINGSSAMFUNNET Over en million nordmenn har lastet ned den nye korona-appen Smittestopp. Avsløring viser nå at brukernes personopplysninger kan utnyttes av uønskede.

Over en million nordmenn fra 16 år og oppover har allerede lastet ned den nye korona-appen Smittestopp. Dette tilsvarer hele 24 prosent av landets befolkning.

Appen Smittestopp ble lansert sist torsdag, og fungerer på samme premiss som andre lignende apper rundt om i verden: Appen registrerer om telefonens eier treffer en annen person som anses å bære SARS-CoV-2 eller å ha COVID-19, og om disse har omgått hverandre i minst 15 minutter.

Systemet kan sende ut SMS med instruksjoner om hvordan man skal forholde seg til det man har blitt utsatt for.

Men allerede har det avslørt at appen har en sikkerhetsbrist. Personlig informasjon om blant annet hans eller hennes helsetilstand kan videreføres til en uønsket part.

Kan overvåke enkeltindivider

Datautvikleren Hallvard Nygård har på egenhånd skapt et program som kan utnytte appens brukerdata, med det formål å vise til sikkerhetsbristen i korona-appen.

– Dette kan brukes til å overvåke mennesker, sier Nygård.

Sikkerhetsbristene i appen muliggjør å spore blant annet Norges statsråder, ettersom flere av dem har bekreftet at de selv har lastet ned appen, inkludert Norges statsminister Erna Solberg.

Man kan også bruke appen i nærheten av et hus for å se om noen er hjemme eller ikke.

Apputvikleren Simula sier de er klar over sikkerhetsbristen. Men Nygård tror ikke apputvikleren vil være i stand til å løse problemet.

VG har kontaktet regjeringskontorene for å opplyse om Nygårds påviste sikkerhetsproblemer, og ble da henvist til apputvikleren og Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

I følge regjeringskontorene er appen godkjent av PST for bruk av myndighetene. Dette bekreftes av PST, som i likhet med apputvikleren Simula, sier at de vet om sikkerhetshullene.

Les også:
Australia kan lette på isoleringen av innbyggerne – hvis de går med på å overvåkes
WhatsApp infisert med israelsk spionprogram
Forskere vil ha «etiske overvåkningsbokser» som rapporterer til politiet

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
6 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
2 år siden

Alle de tiltakene som er iverksatt som følge av «koronapandemien» skal angivelig minske smittefaren og overbelastningen av helsevesenet, og spare liv. Men især denne nye appen viser at de som ivrer for ytterligere overvåkning og kontroll av befolkningen har fått et velkomment nytt våpen. Og især det at VI SELV velger å laste ned, bruke og tillate at vi blir overvåket er jo drømmescenarioet for makthaverne; det er jo VI SELV som ønsker det! Våre overvektige tanter i departementene – og andre steder – kan føle seg trygge i visshet om at folk flest gjerne vi bli passet på –… Les mer »

Hanne
Hanne
2 år siden

Er med på dugnad mot å bekjempe smitten, men kommer aldri til å laste ned appen.

Sidsel
Sidsel
2 år siden

Forstår ennå ikke hvorfor Erna S ikke er tiltalt som forræder sammen med tidligere statsministere.

Espen
Espen
Svar til  Sidsel
2 år siden

Nei, det er en gal gal verden. Bakvendtland.

Røding
Røding
2 år siden

Man kan manipulere posisjonsdata på sin egen telefon og dermed simulere nærkontakt i appen. En morsom effekt av det er at man da kan lure folk til å sette seg selv i karantene. Den største sikkerhetsbristen i appen er slik jeg ser det er derfor ikke hva kriminelle kan få ut av informasjon, men at kvisete tenåringsgutter nå gis muligheten til å skape kaos i samfunnet, noe som de helt sikkert vil benytte seg av.

Dette er en konsekvens av at de har valgt en sentralisert løsning.

Røding
Røding
Svar til  Røding
2 år siden

Vil forøvrig legge til at dette er en kjent juksemetode i spillet pokemon go, bare sånn at folk forstår aldersgruppen og tilgjengeligheten. Det beste folk kan gjøre for å beskytte seg selv og andre er å ikke laste ned denne appen.