Hjem Nyheter Azov-brigaden nektet selvmordsordre i Avdijivka

Azov-brigaden nektet selvmordsordre i Avdijivka

UKRAINAKONFLIKTEN I sluttfasen av kampen om Avdijivka ble den ukrainske eliteenheten 3. separate stormbrigade beordret til byen for å starte en motoffensiv. Nå er det rapporter om at brigadens ledelse nektet å adlyde ordre om å gå inn i byen.

Maksym Zhorin er nestkommanderende i 3. separate stormbrigade.

For ikke lenge sider sto slaget om Avdijivka øst i Ukraina, der russiske styrker klarte å omringe alle veier ut av byen bortsett fra en smal stripe bestående av en vei omgitt av gjørmete jorder. Til slutt ble tusenvis av ukrainske soldater fanget i byen, og da ordren kom om å evakuere, begynte en farlig kamp for ukrainerne, med hundrevis som falt til russisk artilleri og hundrevis som angivelig ble tatt til fange.

I kampens siste dager valgte Ukrainas nyutnevnte øverstkommanderende Oleksandr Syrskyj å sende en av Ukrainas øverste eliteenheter, 3. separate stormbrigade, som ble dannet av vrakrestene fra Azov-bataljonen etter slaget om Mariupol. Tanken var at stormbrigaden, som er NATO-trent og utstyrt med det beste utstyret fra Vesten, skulle settes inn i et motangrep for å stabilisere fronten.

Nå meldes det både på russiske og ukrainske Telegram-kanaler, samt nyhetsnettstedet Sri Lanka Guardian, om at Azov-brigaden nektet å gå inn i byen da de kom til området. Kommandanten og nasjonalistlederen Andrij Biletskyj beskrev situasjonen på bakken som «helvete» og både «truende og ustabil».

– Fienden fortsetter aktivt å rotere sine tropper rundt Avdijivka og utplassere nye styrker og utstyr. Det var en ekstremt kritisk situasjon da brigaden ble satt inn, skriver han på Telegram, ifølge Reuters.

3. separate stormbrigade publiserte den 16. februar på Telegram bilder fra innsiden av det store koksverket som ligger i utkanten av det nordvestlige Avdijivka, som russerne erobret to dager senere. Samme dag sa nestkommanderende for angrepsbrigaden, Maksym Zhurin, i et intervju med The New Voice of Ukraine:

– Så snart vi ankom [Avdijivka], var det klart og åpenbart at styrkene, for å si det mildt, ikke var like i det hele tatt, og at forsvaret av byen ville være en svært vanskelig og urealistisk oppgave.

Ifølge Zjurin var det opp mot flere fullt utstyrte russiske brigader, som hver hadde 70 stridsvogner og 150 pansrede personellkjøretøy. Russerne skal også ha sluppet 60–80 presisjonsstyrte bomber over ukrainerne hver dag.

– Alt dette foregikk i grisgrendte strøk, i ekstremt helvetes og vanskelige kamper, der avstanden til fienden var svært kort. Absolutt alle kampene fant sted på svært kort avstand.

Ifølge stormbrigadens egne beregninger klarte den å drepe rundt 1 500 fiendtlige soldater, skade rundt 3 500 og nøytralisere minst 20 pansrede kjøretøy.

Fortsette å utføre oppgaver utenfor Avdijivka

Nøyaktig hva som skjedde i Avdijivka for Ukrainas mest beryktede nasjonalistgruppe i de væpnede styrkene, er fortsatt uklart. Men til slutt beskriver 3. separate stormbrigade på Telegram at de beskyttet flankene til de evakuerende ukrainske soldatene som var inne i byen.

«Med direkte involvering av 3. separate stormbrigade og det russiske frivillige korpset, var den ukrainske hæren i stand til å trekke seg tilbake fra Avdijivka uten å la seg omringe av overlegne fiendtlige styrker», står det.

Russlands (røde) og Ukrainas (gule) posisjoner i Avdijivka da evakueringsordren kom.

Det ble tidligere rapportert at spenningene mellom nasjonalistgrupper i hæren og Ukrainas jødiske president Volodymyr Zelenskyj har steget kraftig siden sparkingen av tidligere øverstkommanderende Valerij Zaluzjnyj. Hvis informasjonen stemmer om at Zelenskyj nå har beordret at ledelsen av 3. separate stormbrigade blir undersøkt for å nekte ordre, kan dette føre til ytterligere forverring av landets interne konflikter.

Til The New Voice of Ukraine avslører Maksym Zhorin i det minste hva stormbrigaden gjør akkurat nå.

– Inntil videre fortsetter vi å utføre våre oppdrag i nærheten av Avdijivka, på de rutene vi har bestemt.

Han har også en beskjed til ledelsen i forsvaret:

– Jeg vil veldig gjerne at den militære ledelsen alltid tar hensyn til ikke bare tapet av territorium som landområde, men også forholdsmessigheten av mulige tap blant Ukrainas væpnede styrker.