Hjem Nyheter Azov på studiebesøk i Israel

Azov på studiebesøk i Israel

ISRAEL Azovbataljonen sendte nylig en delegasjon til Israel, hvor de blant annet møtte representanter for den israelske hæren. Lederen for delegasjonen var kommandør Ilya Samoilenko, som var den nest høyeste i rang blant soldatene som kjempet i Azovstal.

Azov-kommandør Ilya Samoilenko under sitt besøk i Israel. Foto: Twitter/Асоціація родин захисників «Азовсталі».

I slutten av forrige uke besøkte en gruppe soldater fra den ukrainske Azovbataljonen Israel. Azovbataljonen er blitt omtalt som å være «Ukrainas beste soldater», «fryktet i Russland», og de som holdt ut i Azovstal stålfabrikk i nesten en måned etter at militsen fra Folkerepublikken Donetsk inntok resten av Mariopul.

Azovbataljonen har blitt omtalt i russisk, og tidligere også i vestlige medier, som en «nynazistisk bataljon». Men denne «feilen» ønsket de å rette opp i gjennom besøket til Israel, skriver Jerusalem Post. Delegasjonen ble ledet av kommandør Ilya Samoilenko, som deltok i forsvaret av Azovstal og som fungerte som Azovs talsmann under beleiringen.

Samoilenko, som har blitt beskrevet som nummer to i kommandokjeden under Azovstal-beleiringen, har tidligere blitt intervjuet av jødisk makt-aktivisten Bernard Henri-Levy. I det intervjuet avfeide Samoilenko alle «nazistiske rykter» rundt Azov som «russisk propaganda» og appellerte til Israel om å sende rabbinere slik at Azov kunne begrave sine jødiske kamerater. Under Azovstals fall ble han ført som krigsfange til Donetsk, men ble løslatt i forbindelse med en russisk-ukrainsk fangeutveksling i høst.

På bilder lagt ut av Association of Families of Azovstal Defenders, sees Samoilenko nå posere med representanter og symboler for den sionistiske okkupasjonsstyrken.

I tillegg til å møte representanter for den israelske hæren IDF, besøkte Azov-delegasjonen også Masada – en festning der jøder utholdt en årelang romersk beleiring i det første århundre. Romerne så i utgangspunktet ikke noe militært poeng med å storme Masada, men da det begynte å bli anvendt som base for ulike terrorhandlinger og massakrer på sivile, falt Masada i år 73. Da romerne inntok festningen var det bare noen få kvinner og barn som var i live, resten hadde begått selvmord.

– Når vi i dag besøker Israel og snakker om forsvaret av Mariupol, sier israelerne med full forståelse for de militære forskjellene mellom kriger utkjempet for 2000 år siden og kriger utkjempet i dag, gjentatte ganger: «Mariupol er deres Masada!». Og vi kommer definitivt tilbake hit, sa en representant for Azov-delegasjonen til Jerusalem Post.

Jøde får svar på tale når han skryter av Masada i TV-serien The Sopranos.

Anna Zharova, som er grunnleggeren av «Israeli Friends of Ukraine», beskriver Azov-delegasjonens besøk til Israel som «det viktigste prosjektet siden begynnelsen av krigen».

Jerusalem Post skriver også i sin artikkel om hvor viktig det har vært for russisk krigspropaganda å fremstille Azov som en bataljon av «nynazister». Ifølge avisen er imidlertid de såkalte anklagene grunnløse og det skrives at Azovs «høyreekstreme» medlemmer stort sett forlot bataljonen i 2014 og at resten ble kastet ut i 2017. JP siterer til og med Israels sjefrabbiner Yaakov Bleich:

– Hvis det ikke var for russisk propaganda, hadde jeg aldri engang visst at det eksisterer nynazister i Azov-gruppen, en så liten minoritet av en minoritet er de. Vi må selvfølgelig holde øynene åpne, men med det sagt: Når ultranasjonalistiske høyrepartier stiller til parlamentsvalg i Ukraina, kan de ikke en gang vinne et eneste sete, sier sjefsrabbineren.