Hjem Nyheter Utenriks Balotelli anklages for jødehat etter antirasistisk spøk

Balotelli anklages for jødehat etter antirasistisk spøk

KOMMUNIKASJONSVANSKER: Mario Balotellis forsøk på å være både morsom og antirasistisk falt på stengrunn. Nå har han en jødisk leder på nakken og må kanskje stå over fem kamper.
Mario Balotelli har gått over streken, ifølge en jødisk leder og Liverpool fotballklubb.

Mario Balotelli har gått over streken, ifølge en jødisk leder og Liverpool fotballklubb.
Mario Balotelli har gått over streken, ifølge en jødisk leder og Liverpool fotballklubb.

Frihetskamp har tidligere skrevet om at fotballspilleren Mario Balotelli har blitt møtt med angivelig rasistiske tilrop fra fotballtribunene. Nå høster Balotelli kritikk for selv å ha kommet med ytringer som medier omtaler som rasistiske og antisemittiske, som som kjent er betegnelsen på en utvalgt form for rasisme.

Balotelli la mandag ut et bilde på Instagram av Nintendo-figuren Super Mario ledsaget av teksten: «Ikke vær rasistisk! Vær som Mario. Han er en italiensk rørlegger skapt av japanere, som snakker engelsk og ser ut som en meksikaner … hopper som en svart mann og griper tak i mynter som en jøde.»

super-mario-2-640x639

Jødisk harme
Det er kun den siste linjen, om svarte og jøder, som har vakt harme. Lederen for en jødisk interesseorganisasjon (Jewish Leadership Counsil) og tidligere ansatt i Det engelske fotballforbundet, Simon Johnson, passer imidlertid på å understreke at det hans organisasjon hater, er alle former for rasisme, overalt:

Vi hater alle former for rasisme, hvor den enn blir funnet. Vi oppfordrer Det engelske fotballforbundet til å etterforske dette krenkende innlegget på sosiale medier og å handle dersom de finner det passende, hvis vi skal lykkes med å sparke rasisme ut av fotballen.

Irettesettelse og mulig straff
Balotellis klubb, Liverpool, har gitt ham en offentlig irettesettelse. Det engelske fotballforbundet som opererer med rasemessige retningslinjer for sosiale medier, gransker nå hvorvidt Balotelli har brutt disse. Om forbundet finner at han har begått et overtramp, blir straffen utestengelse fra minimum fem kamper.

Ifølge Balotelli var tekst og bilde ment å være humoristisk og antirasistisk. Ettersom spøken ikke slo helt an, har han i etterkant, for å bevise at han ikke hater jøder, påpekt at han har en «jødisk mor», det vil si en jødisk fostermor.

Relaterte artikler:
Hevder fotballspiller har seg selv å takke for «rasistiske» tilrop
Fotballkamp avbrutt av rasistiske sanger og slagord

Kilde:
Mario Balotelli faces FA investigation over ‘racist and anti-Semitic’ Instagram post