Hjem Nyheter Norden Bamse skal lære barn om kildekritikk

Bamse skal lære barn om kildekritikk

MEDIA Et nytt nummer av tegneserien Bamse skal lære barn om kildekritikk. Dette på grunn av alle «false rykter» som avisens sjefredaktør mener sirkulerer på internett.

680px-Kunnskap

I neste nummer av tegneserien Bamse får Lille Hopp øye på et skremmende monster i skogen hvorpå han begynner å fortelle om hendelsen til alle han treffer. Etterhvert spres ryktet og fortellingen forandres, hvilket er bakgrunnen til at journalisten Nina Kanin undersøker hva som egentlig foregår.

— Internett er litt som den mørke skogen hvor Lille Hopp ser monsteret. Vi har skrevet en Bamsehistorie om dette temaet og i samme nummer går Bamses skole dypere inn på akkurat kildekritikk, sier Bamses sjefsredaktør Charlotta Borelius.

Bamses redaksjon fikk idéen sammen med Elza Dunkels, som forsker og foreleser om barn og deres nettvaner. Senere i år kommer ytterligere et nummer om samme tema, da noen av karakterene utsettes for falsk ryktespredning.

— Med tanke på hvordan vårt mediekonsum ser ut i dag må man være kildekritisk og man må lære dette i en tidlig alder, sier Borelius og fortsetter:

— Man støter på dette når man prater med barn. Man har hørt noen si noe på YouTube som man dermed tror er sant.

Tegneserien Bamse har tidligere gjort seg kjent for å gjennom fortellinger rette venstrepropaganda og politisk korrekthet til barna som leser. Allerede i 1983 ble den kommunistiske diktatoren Mao Zedong hyllet i et nummer. Da het det at Mao skapte et «bedre samfunn» hvor man deler på maten rettferdig og «ingen sulter». Dette til tross for at titalls millioner mennesker døde i sultkatastrofer under Maos styre.

Tegneserien har også mer nylig propagandert for homofili og raseblanding gjennom å eksempelvis introdusere et lesbisk par til leserne. Sommeren 2011 ble det laget et spesialnummer i samarbeid med Migrationsverket for å «forklare asylprosessen».

Kilder:
Bamse ska lära barn om källkritik
Bamse ska lära barn om källkritik
Var Bamse kommunist?
Bamse (Wikipedia)