Hjem Nyheter Bangladesh planlegger massiv relokalisering av sin muslimske Rohyngia-populasjon

Bangladesh planlegger massiv relokalisering av sin muslimske Rohyngia-populasjon

1

UTENRIKS Bangladesh planlegger å deportere 100 000 muslimer fra Myanmar til en øde og tyfon-utsatt øy i Bengal-bukten.

Leir-komplekset på Bhasan Char. Foto: Google Earth

Bangladesh planlegger å deportere i første omgang 100 000 Rohyngia-muslimer til en øde og tyfon-utsatt øy i Bengal-bukten. Flyktningene er fra Myanmar og kom til Bangladesh hovedsaklig på sommeren og høsten 2017 etter forfølgelse og overgrep fra militæret i førstnevnte land, men siden Myanmar ikke vil akseptere en retur av disse har Bangladesh igangsatt et betydelig prosjekt for relokalisering.

Øya Bhasan Char ligger omtrent én times båttur fra fastlandet og er hvert år herjet av sterke monsuner og tyfoner. Den består videre for det meste av leire og myrjord og det har krevd enorme ressurser kun for å etableres faste strukturer som hus og veier på øya. Hele 280 millioner dollar har de bangladeshiske myndighetene til nå brukt på øya, hvor de nå har tenkt å flytte en hel nasjon.

Rundt én millioner Rohyngia-flyktninger fra Myanmar bor i Bangladesh, men de blir ikke ansett som en del av noen av de respektive nasjonene. De er derfor uten statsborgerskap og uten offisielle identitetspapirer, bortsett fra dokumentasjon på at de er flyktninger utstedt av FNs Høykommisær for Flyktninger. Rohyngiane har bodd i mange generasjoner i Myanmar, men de blir likevel ansett som et fremmedelement i landet, og statusen fra FN er uten betydning for Myanmar: de aksepterer ingen retur av flyktningene. I Bangladesh blir de på samme måte ansett som et fremmedelement, og siden Myanmar nekter å ta de tilbake anser bangladeshiske myndigheter at deportasjon og «relokalisering» er det beste for landet.

FN har uttrykt bekymring for at planene skal omfatte hele gruppen på rundt én million Rohyngiane, noe de mener vil være umulig av praktiske hensyn, men noen umiddelbar reaksjon har latt vente på seg. En talsperson for Høykommisæren, Mostofa Mohamamd Sazzad Hossain, uttaler imidlertid at de ikke uten videre kan gå god for relokaliseringsplanene før de har besøkt øya og sett forholdene ved selvsyn. De stiller seg dermed ikke avvisende til planene.

Myndighetene i Bangladesh har ennå ikke gått ut med hvordan de har tenkt å overleve uten mangfoldet og berikelsen som disse flyktningene angivelig utgjør i følge noen stemmer i Vesten. Hvorvidt de har hørt om Barbra Spectre, er foreløpig uklart.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
2 år siden

Deportasjon av fiendtlige, uintegrerbare grupper har vært vanlig gjennom historien. Bare tenk på de gamle israelittenes forvisning til Babylon(det 70-årige fangenskapet), og utvisningen/deportasjonen av jødene fra flere hundre områder og stater gjennom middelalder og moderne tid. Stalin var ikke fremmed for å bruke slike virkemidler, bl.a. mot tatarene på Krim, og Hitler-Tyskland gjennomførte en nødvending tvangsfordriving av jøder fra Vesteuropa, midt under en pågående rasekrig mellom øst og vest. Frivillig deportasjon bør foretrekkes men er sjelden nok. Feks bør svarte i USA – og Europa – tilbys økonomisk kompensasjon for å dra tilbake til dit de kom fra.