Hjem Historie Dagens historiske Barn leker «SA renser Liebknechthuset»

Barn leker «SA renser Liebknechthuset»

HISTORIE En uvanlig barnelek ble allment kjent den 15. april 1933 i Tyskland gjennom bildemagasinet Illustrierter Beobachter. Leken gikk ut på å bekjempe og fange kommunister.

Rydd gaten for de brune bataljonene. Foto: Illustrierter Beobachter propagandamagasin.

Alle barneleker er ikke politisk korrekte. «Cowboy og indianer», som oppstod i Amerika på slutten av 1800-tallet, handler om at cowboyer utsettes for et bakholdsangrep av indianere og derfor må forsvare seg mot disse farlige angriperne. I leken er cowboyene ofte synonymt med heltemodige menn som til slutt seirer over de usiviliserte indianerne.

I Tyskland oppsto det i 1933 en liknende barnelek. Hvor utbredd den ble er vanskelig å si, men det ble iallefall rapportert om den i Illustrierter Beobachter. Illustrierter Beobachter var et bildemagasin som ble utgitt av Franz-Eher Verlag (NSDAP), hovedsakelig på ukebasis, mellom årene 1926 til 1945. Magasinet viste ofte bilder av den nasjonalsosialistiske ledelsen i forskjellige sammenhenger, byggingen av store prosjekter som Autobahn, militærkampanjer med mer.

Foruten eksklusive bilder av politisk eller militær natur var det også i Illustrierter Beobachter bildereportasjer om det vanlige livet i det nasjonalsosialistiske Tyskland. Den 15. april 1933 kom det på trykk en artikkel om en ny barnelek som hadde oppstått. Overskriften lød: «Das neue Spiel: S.A. räumt Liebknechthaus» (Den nye leken: SA renser Liebknechthuset).

Foto: Illustrierter Beobachter propagandamagasin.

Bildereportasjen viser hvordan barn leker at de er SA-menn som sloss mot kommunister fra KPD. Målet er å erobre det kommunistiske hovedkvarteret Liebknechthuset, og den som klarer å fange en kommunist får gleden av å sette ham i leir. KPD, som ble skapt av jødiske bolsjeviker og var ansvarlig for mange drap på SA-menn, hadde blitt forbudt ti uker tidligere.

Liebknechthusets siste forsvarere.Foto: Illustrierter Beobachter propagandamagasin.

I artikkelen skriver Illustrierter Beobachter blant annet:

Et «Brunt hus» (NSDAPs hovedkvarter) har blitt bygget med tøy og pinner midt på gårdsplassen. Inne i teltet er det et bilde av Adolf Hitler og et postkort med teksten til Horst Wessel-sangen. De 5 til 12 år gamle guttene har laget alt selv. Den glade eieren av en tromme er lederen. De trener hardt, og lykkes. De studerer sangene. Det går ofte hett for seg, som når Karl Liebknechthuset, som er laget av gamle søppeldunker, stormes.

Liebknechthuset erobres. Foto: Illustrierter Beobachter propagandamagasin.
Foto: Illustrierter Beobachter propagandamagasin.
Man blir trøtt etter hardt politisk arbeid. Foto: Illustrierter Beobachter propagandamagasin.

Den amerikanske professoren Randall Bytwerk har en engelsk versjon av artikkelen på sin hjemmeside. Bytwerk er kjent for å rapportere sannferdig om det nasjonalsosialistiske Tyskland på sin side German Propaganda Archive. Les artikkelen i sin helhet her.