Hjem Nyheter BBC-produsent: Bildene fra «gassangrepet» i Syria var falske

BBC-produsent: Bildene fra «gassangrepet» i Syria var falske

SYRIA Riam Dalati har bevis for at USAs og Israels påstander om at Syrias president utførte terrorgassangrep mot sin egen befolkning var falske. Nå vil Russland ha en offisiell uttalelse fra BBC.

Et falskt propagandabilde iscenesatt av De hvite hjelmene.
Et falskt propagandabilde iscenesatt av De hvite hjelmene.

En BBC-produsent med ansvarsområde Syria, Riam Dalati, meddelte på Twitter at spørsmålet om landets president Bashar al-Assads «terrorgassing» av sin egen befolkning i byen Douma har blitt undersøkt i nesten seks måneder.

Det har vist seg at bildematerialet fra «nervegassangrepet» var arrangert og rapporteringen om dem falsk.

For å iscenesette, filme og fotografere en krigsskueplass, må denne først forberedes med materiale, personale – De hvite hjelmene – og statister. Russiske RT har gjentatte ganger advart mot og rapportert om falske psykologiske operasjoner som har blitt planlagt og gjennomført i Syria.

Ingen saringass hadde blitt brukt i «gassangrepet» og ingen døde på sykehus etter det.

Uansett hvem som gjennomførte et militærangrep i området, var alt rundt angrepet fabrikkert, i følge Dalati.

Etter nesten seks måneders undersøkelser kan jeg bevise at sykehusscenen var arrangert. Ingen døde på sykehuset. Alle Hvite hjelmer, aktivister og mennesker jeg snakket med finnes enten i Idlib eller i området for Operasjon Eufrats skjold. Kun én person var i Damaskus.

Russland vil ha svar

Maria Zakharova ved Russlands utenriksdepartement har kommentert Dalatis rapportering med at Moskva nå venter på BBCs offisielle holdning til det hele, ettersom BBC aktivt fulgte og rapporterte om hendelsene som utspilte seg i Douma.

I flere tweets har Dalati de siste dagene delt sin etterforskning:

De hvite hjelmene publiserte i april 2018 en film det ble stilt spørsmålstegn ved, etter det rapporterte angrepet i Douma. Videoen viser lokalbefolkning, både voksne og barn, som behandles på et sykehus etter det påståtte angrepet.

Men teamet nærmet seg aldri leilighetskvarteret, og området ble sperret av umiddelbart etter at Douma ble tatt over. Jeg kan fortelle at Jaysh al-Islam styrte Douma med en jernhånd. De skremte og truet aktivister, leger og filantroper.

Russland sier at påstanden om at den syriske regjeringen brukte giftige kjemikalier i sitt eget land var en måte å rettferdiggjøre «eksterne militæraksjoner» på.

Allerede ved tiden rundt det påståtte gassangrepet postet Dalati en tweet som i følge kilder like etter ble slettet av – eller på ordre fra – BBC:

Jeg er så lei av at aktivister og rebeller bruker likene av døde barn for å iscenesette følelsesmessige scener for vestens konsumpsjon. Og deretter lurer de på hvorfor visse seriøse journalister stiller spørsmålstegn ved deler av den offisielle fortellingen.

Samme måned ble 11 år gamle Hassan Diab intervjuet med sin far av en russisk journalist. Gutten gav en utførlig beskrivelse av hvordan filmingen inne på sykehuset hadde gått til. Blant annet sa Diab at barna fikk mat mot å medvirke i filmen.

Beboere i Douma kunne heller ikke bekrefte at det hadde forekommet noe angrep. De sa at de ikke visste noe om saken og at de ikke visste om noen som hadde blitt påvirket av giftige kjemikalier.