Hjem Nyheter Ber FN straffe Norge og USA for internasjonal terrorisme

Ber FN straffe Norge og USA for internasjonal terrorisme

NORD STREAM Den russiske statsdumaen har vedtatt en appell til FNs sikkerhetsråd og ber de etterforske angrepet på Nord Stream, som de kaller internasjonal terrorisme.

Statsdumaen i Moskva. Foto: Dmitry Ivanov., CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Det er den russiske statsdumaen som på torsdag enstemmig vedtok en appell til FNs sikkerhetsråd om å gjennomføre en grundig etterforskning av sabotasjen av gassrørledningene Nord Stream 1 & 2, som de kaller en «klar handling av internasjonal terrorisme».

I appellen går Russlands styresmakter ut fra Seymour Hersh’ artikkel fra 8. februar, hvor den prisbelønte journalisten redegjør for hvordan USA med hjelp fra Norge gjennomførte sabotasjen av gassrørledningene i Østersjøen utenfor kysten av Danmark og Sverige.

Les også: Nord Stream-avsløringene og vil Skandinavia bli det neste Ukraina?

Russland utpeker Joe Biden som personlig ansvarlig for å ha gitt «den illegale ordren» som har kostet «flerfoldige milliarder dollar» i skader og for det «langsiktige negative utfallet fra dette angrepet på den økonomiske utviklingen til landene i regionen» samt «katastrofal skade på miljøet».

Appellen går inn på USAs svarte historie, med massakre på sivile i Mỹ Lai-massakren under Vietnamkrigen, gjennomføring av statskupp i land med uønskede myndigheter og skriver at landet ignorerer vitale interesser til selv deres nærmeste allierte og likestiller den amerikanske eliten med «hensynsløse terrorister og krigsforbrytere».

USAs elite truer gassrørledningene

USAs president Joe Biden sa i en pressekonferanse 7. februar at hvis Russland skulle invadere Ukraina ville USA sørge for at Nord Stream 2 «ikke lenger skulle finnes», noe som mange mener er bevis for at USA står bak angrepet.

– Om Russland invaderer, det vil si at stridsvogner eller tropper krysser Ukrainas grense, kommer det ikke lenger til å finnes en Nord Stream 2. Vi kommer til å gjøre slutt på den, lød Bidens for tiden beryktede løfte.

– Jeg lover deg at vi kommer til å kunne gjøre det, presiserte Biden overfor journalister som ikke riktig kunne tro det de hørte.

Bidens viseutenriksminister Victoria Nuland hyllet også nylig Nord Stream-sabotasjen  i den amerikanske kongressen.