Hjem Nyheter Europa Berømt jødisk personlighet mener at konvertitter ødelegger jødedommen

Berømt jødisk personlighet mener at konvertitter ødelegger jødedommen

1

JØDESPØRSMÅLET En berømt tysk-jødisk korleder, Avitall Gerstetter, har skapt bølger i det jødiske miljøet ved å påstå at det er for lett å konvertere til jødedommen og at tyskere ikke bør få bli jøder overhodet. Offisielt er det jødiske miljøet i Tyskland delt i spørsmålet, men kritikken går mer på at Gerstetter har problematisert spørsmålet i offentligheten og ikke internt i det jødiske miljøet.

Avitall Gerstetter. Foto: Stephan Röhl/Heinrich-Böll-Stiftung, (CC BY-SA 2.0).

Avitall Gerstetter er korleder i Oranienburgerstrasse Synagogue i Berlin, men har den siste tiden brukt sin stemme på helt andre arenaer. I en artikkel i en av de mest kjente dagsavisene i Tyskland, Die Welt, kritiserer Gerstetter det faktum at ikke-jøder konverterer til jødedommen og til og med kan bli ledere i sitt lokale, jødiske miljø. Hennes begrunnelse for kritikken er to-delt:

«Enhver tysker kan teoretisk ha forfedre som kjempet på tysk side under andre verdenskrig (noen tyskere konverterer nettopp som en botsøvelse, for å gjøre opp for Tysklands rolle under andre verdenskrig, hevder Gerstetter), noe som i seg selv må diskvalifisere vedkommende fra å bli jøde, og ikke-jøder har ikke den jødiske tradisjonen med seg og erfaringen til å være ledere i det jødiske samfunnet».

I essens mener Gerstetter at religionen, tradisjonen og kulturen dermed blir utvannet og ikke forblir autentisk;

«Noen gudstjenester ligner mer på noe økumenisk og inter-religiøst enn genuint jødisk», forteller korlederen og fortsetter; «det blir nesten som en ny religion, en sjelløs en sådan, grunnet dette».

Offisielt deler det jødiske samfunnet seg i tre leire konfrontert med kritikken til Gerstetter. Noen er enige, andre er uenige, mens en tredje gruppe befinner seg i et mellomsjikt. De som er uenige baserer også kritikken på at Gerstetter tok opp spørsmålet i offentligheten og ikke internt i det jødiske miljøet, mange av disse er også selv konvertitter. Mellomsjiktet mener at konvertering kan aksepteres, men at konvertittene da skal ha en tilbaketrukket rolle i miljøet, uten noen form for innflytelse.

I opp til 30 år har det vært en diskusjon i det jødiske samfunnet om det skal settes en grense for hvor mange som kan konvertere til jødedommen. I 2021 konverterte 43 personer til jødedommen i Tyskland. I totalt har 1697 personer konvertert de siste 21 årene.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Roger M
Roger M
4 måneder siden

Det hun mener er at jødedommen er rasebetinget. Ikke uenig i at rasefremmede konvertitter på sikt vil ødelegge og forme det til noe annet, men jødene burde kanskje da også forstå det om sin egen inntrengende i andres samfunn, politikk, kultur, m.m. Vi ønsker ikke deres dikteringer og ideer her i Europa.