Hjem Nasjonal kamp Betinget fengsel og bøter til finske aktivister

Betinget fengsel og bøter til finske aktivister

MOTSTANDSBEVEGELSEN/FINLAND: To aktivister fra Motstandsbevegelsen i Finland har nylig mottatt dom fra tingretten i Jyväskylä.

jkl_oikeudenkaynti_ak-44900_431x_ny

En aktivist fra Oulu var tiltalt for to tilfeller av mishandling og forsøk på å hindre politiske aktiviteter. Den første påståtte mishandlingen skal ha funnet sted i 2012. Dan Koivulaakso, en velkjent finsk antifascist og venstrepolitiker, hevdet at aktivisten hadde angrepet han under en diskusjon om «trusselen fra de høyreekstreme». Koivulaakso har tidligere offentlig gitt sin støtte til svenske Revolutionära Fronten, samt besøkt Blitz-huset i Norge. Finsk media omtaler han som en «respektabel politiker» og «ekspert på høyreekstremisme».

Koivulaakso hevdet til media at han hadde en liste over «finske nynazister» på sin data og at han hadde identifisert «angriperen» som peppersprayet ham. Filmmateriale fra overvåkningskameraer avkrefter dog hans påstand.

Til tross for dette ble aktivisten dømt. Dette da en annen finsk kommunist, medlem av Rättvisepartiet socialisterna, «husket» å ha sett aktivisten på åstedet. Aktivisten selv hevdet dog at han ikke var tilstede og påpekte at to innbitte antifascistiske kommunister ikke akkurat er troverdige vitner.

Antifascister på plass i rettslokalet.
Antifascister på plass i rettslokalet.

Den samme aktivisten var også tiltalt for en knivstikking som fant sted i Jyväskylä i 2013. To aktivister forsøkte å ta seg inn på en bokdiskusjon som omhandlet «finsk høyreekstremisme». Den kommunistiske og anarkistiske organisasjonen som arrangerte møtet hadde spurt antifascister om å være dørvakter. Ingen av disse hadde dog lisens til dette. Da aktivisten forsøkte å åpne døren, ble han aggressivt dyttet vekk av en av «dørvaktene» – og slåsskampen var i gang. Ifølge et vitne skal det ha vært mellom 10 og 15 kommunister der. Arto Savolainen, en kommunist med langt rulleblad (narkotika, svindel, vandalisme og så videre), var tilstede og hadde med seg batong og kniv.

En av våre aktivister hevdes å ha holdt kommunistene på avstand med kniv, mens den andre skal ha filmet. Politiet kunne dog ikke få hentet ut filmmaterialet fra kameraet. Slåsskampen skal ikke ha vart veldig lenge, men ifølge aktor i saken skulle aktivisten fra Oulou ha forårsaket skade på flere av kommunistene. Aktivistene skal ha dratt fra plassen før politiet ankom. En av aktivistene ble arrestert samme natt, den andre tok det nesten to år før de klarte å pågripe.

Alt gikk rolig for seg under rettssaken. En gruppe svartkledde antifascister var tilstede på rettssakens andre dag, men dro fra stedet da de mislikte å bli fotografert.

En aktivist fra Jyväskylä, som var den som skal ha filmet hendelsen, ble bøtelagt. Aktivisten fra Oulou ble dømt til betinget fengsel i halvannet år, og fikk flere tusen euro i bøter. Aktor la opprinnelig ned påstand om to års fengsel. To antifascister ble også bøtelagt.