Hjem Nyheter Biden: – Israel får angripe Iran på egen hånd

Biden: – Israel får angripe Iran på egen hånd

MIDTØSTEN USA kunngjør at Israel må klare seg selv hvis de har til hensikt å angripe Iran. Utspillet kommer fra den amerikanske presidenten etter det iranske hevnangrepet på Israel.

USAs president Joe Biden. Foto: The White House, Public domain, via Wikimedia Commons.

Natt til lørdag gjennomførte Iran sin «Operasjon sant løfte», et massivt luftangrep mot Israel, som gjengjeldelse for den sionistiske okkupasjonsmaktens bombing av det iranske konsulatet i Syrias hovedstad Damaskus. I forbindelse med bombingen ble en av Irans øverste generaler drept.

Det iranske hevnangrepet inkluderte hundrevis av selvmordsdroner og missiler avfyrt fra Iran, Irak, Jemen, Libya og Syria. En stor del av dronene ble imidlertid skutt ned allerede før de nådde israelsk luftrom. Luftvernet, som fikk hjelp av franske, amerikanske og britiske fly, var ikke 100 prosent, og det er uklart nøyaktig hvor mange prosjektiler og droner som nådde de tiltenkte målene.

USA hopper av toget

Ifølge Yle har Israels statsminister Benjamin Netanyahu vært i telefonkontakt med USAs president Joe Biden i løpet av natten. Mange amerikanske ledere, inkludert presidenter, snakker ofte om landets enorme støtte til Israel, og refererer til det som «vår nummer én allierte» og «det eneste demokratiet i Midtøsten».

Nå ser imidlertid den amerikanske støtten til galaksens eneste demokrati ut til å vakle, ettersom Biden under telefonsamtalen angivelig skal ha fortalt Netanyahu at amerikanske tropper ikke vil delta i et mulig nytt israelsk angrep på Iran. FNs generalsekretær Antonie Guterres appellerte også til den jødiske «staten» om å vise tilbakeholdenhet.

– Jeg oppfordrer alle til å utøve maksimal tilbakeholdenhet for å unngå handlinger som kan føre til store militære sammenstøt på flere fronter i Midtøsten, sa Guterres.