Hjem Nyheter Biden klarer ikke å overbevise eget parti

Biden klarer ikke å overbevise eget parti

USA Til tross for Bidens «comeback» i et TV-intervju der han ikke fremsto fullt så dement som under debatten med Trump, blir det fortsatt stilt spørsmål ved hans lederskap. I dag skal toppdemokrater holde krisemøte om presidentvalget.

Joe Biden. Foto: Gage Skidmore from Surprise, AZ, United States of AmericaCC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons.

Forrige ukes debatt mellom president Joe Biden og ekspresident Donald Trump sjokkerte demokratene i USA. Biden gjorde et forvirret og svakt inntrykk, og i mange tilfeller var det ikke engang mulig å forstå hva presidenten ønsket å si.

Denne uken gjennomførte Biden et intervju med ABC, der han gjorde et litt mindre forvirret inntrykk. Når det gjelder debatten med Trump, avfeide Biden det hele som å ha en «dårlig kveld».

– Jeg hadde en dårlig kveld, jeg vet ikke hvorfor. Noen ganger gjør man dårlige intervjuer, jeg kan ikke komme på noen, men jeg er sikker på at det har skjedd, sa Biden blant annet under intervjuet med ABC.

Biden hevdet også at han var forkjølet og at det var Trumps skyld at debatten gikk så dårlig, og hevdet at rivalen distraherte ham ved å «fortsette å rope etter at mikrofonen hans var slått av».

Men Bidens intervju har ikke lyktes i å roe bekymringene i eget parti. En rekke toppdemokrater sier nå til Politico at de er sjokkert over Bidens fornektelse.

Jøden David Axelrod, som blant annet ledet Barack Obamas presidentkampanjer, sier at Bidens tilnærming til partiets bekymringer er «farlig».

– Han var mer energisk og argumenterte sterkt for det han har oppnådd (som president). Men spørsmålet som reises av debatten handler om hans egnethet de neste fire årene, ikke hans prestasjoner de siste fire årene, sa Axelrod til Politico.

– Og den bekymringen erkjenner han rett og slett ikke. Han er også i fornektelse om hvor han befinner seg i dette løpet, fortsetter han.

En anonym kongressrepresentant sier til Politico at intervjuet vil ha motsatt effekt, selv om Biden virket mindre forvirret.

– Å fornekte problemet er ikke en løsning eller vei videre for å overbevise velgerne våre om at han har evnen eller visjonen for ytterligere fire år, sier han.

Demokraten Hakeem Jeffries, som er minoritetsleder i Representantenes hus, skal i dag ha et hastemøte om Bidens presidentkandidatur med en rekke høytstående demokrater. En anonym person fra Bidens administrasjon sier til Politico at møtet ikke er for å samle støtte bak presidenten.

– Demokratene har brukt de siste dagene på å prøve å gi ham rom og nåde. Ettersom han graver seg ned, ser vi det nødvendig å ta det til et høyere nivå. Og det burde være mer bekymringsfullt for Biden-operasjonen enn noe annet, sier han.

Det store problemet for demokratene er å velge en annen kandidat dersom Biden ikke blir valgt på det kommende møtet. Det åpenbare valget ville vært visepresident Kamala Harris fordi hun lovlig kan overta Bidens enorme kampanjekasse. Men siden hun regnes som både inkompetent og usympatisk, har navnet hennes likevel ikke blitt fremmet som en kandidat som kan beseire Trump.