Hjem Nyheter Biden krever nye fullmakter for å beslaglegge russiske formuer

Biden krever nye fullmakter for å beslaglegge russiske formuer

USA Presidenten ber Kongressen om ytterligere 33 milliarder dollar i støtte til det ukrainske regimet og krever samtidig føderale fullmakter til å beslaglegge formuer til rike russere i USA.

USAs president Joe Biden.
Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

USAs president Joe Biden ba på torsdag kongressen om ytterligere 33 milliarder dollar til finansiering av støtte til Ukraina i landets pågående konflikt med Russland.

Den amerikanske administrasjonen vil at biståndspakkens utgifter skal klassifiseres som akutte utgifter, slik at det ikke behøver å kompenseres av utgiftsnedskjæringer andre steder.

Presidenten meddelte at dette er «en dyr pakke», men mente at det skulle bli «enda dyrere å vike seg for aggresjonen».

I talen sin oppfordret Biden også Kongressen til å vedta hans forslag om nye føderale makter til å konfiskere «eiendeler i USA knyttet til ressurssterke russere», som den amerikanske administrasjonen bedømmer å være «oligarker» (medlemmer av en liten gruppe med stor makt).

Det hovedsaklige innholdet i denne delen av presidentens tale ble tidligere samme dag kunngjort i en uttalelse av Det hvite hus.

«Vi skal legge beslag på deres skitne sammenskrapte formuer»

– Jeg oppfordrer også kongressen til å vurdere en omfattende pakke som vil styrke vår prioriterte innsats for å adressere de russiske oligarkene og sikre at vi beslaglegger deres uregelmessig opptjente midler. Vi kommer til å ta oss av dem, vi kommer å ta beslag på deres yachter, deres luksusboliger og deres skitne sammenskrapte formuer, sa Biden, som kjempet med uttalelsen av ordet «kleptokrater» for å beskrive de som nå skal bli hans målskive.

– Det her er dårlige karer, poengterte han.

Om de vedtas av kongressen, tilbyr disse lovforslagene ifølge presidenten amerikanske myndigheter «en forenklet fremgangsmåte for å beslaglegge oligarkenes eiendeler» – med formål om å overføre det til regimet i Ukraina.

Moskva har gjentatte ganger advart vestverden for å øke sitt bidrag til Kiev.