Hjem Nyheter Biden mottar israelsk «æresmedalje»

Biden mottar israelsk «æresmedalje»

JØDISK MAKT Medaljekomiteen skriver at utmerkelsen tilkommer Joe Biden som en erkjennelse av hans vennskap til Israel og bidrag til relasjonen mellom USA og den jødiske staten.

Joe Biden tildeles en annen utmerkelse – «Presidentens frihetsmedalje» av Barack Obama i 2017. Foto: Public Domain via Wikimedia Commons

Israels president Isaac Herzog vil tildele sin amerikanske kollega Joe Biden presidentens æresmedalje under besøk til Jerusalem denne uken, kunngjorde Herzogs residens torsdag. I følge proklamasjonen skal valget av Biden sees på «som en anerkjennelse av hans vennskap til Israel og et bidrag til forholdet mellom USA og Israel, samt hans kamp mot «anti-israelsk hat og antisemittisme».

Presidentens æresmedalje tildeles, forklarer Jerusalem Post, til «individer som har gitt et ekstraordinært bidrag til Israel eller menneskeheten gjennom sine talenter, tjeneste eller annet». Den tidligere israelske presidenten Shimon Peres innstiftet prisen i 2012.

Medaljekomiteen skriver i sin motivering at Biden «er en sann venn av staten Israel og det jødiske folk». Den amerikanske presidenten, som sies å være dement, hylles videre med disse ordene:

Amerikas forente stater er Israels nærmeste allierte, et faktum som presidenten i USA uttrykker i ord og handling. Siden starten på president Bidens strålende karriere innen offentlig tjeneste på 1970-tallet har han etablert seg som en person som elsker Israel og er en sann venn for hele det jødiske folk.

og

Presidenten uttrykker i ord og handling viktigheten av: alliansen mellom Israel og USA, hans forpliktelse til å utdype samarbeidet mellom dem, hans støtte til Israels sikkerhet, samt hans forpliktelse til en handfast avvisning av antisemittisme.

I godt selskap

Tidligere mottakere av presidentens æresmedalje inkluderer:

  • USAs tidligere president Barack Obama
  • Tysklands tidligere forbundskansler Angela Merkel
  • Tidligere overrabbinen Yisrael Meir Lau
  • Den jødiske bedrageren og mottagaren av det som kalles «Nobels fredspris» Elie Wiesel
  • Yad Vashems leder Avner Shalev
  • USAs tidligere utenriksminister, jødiske massemorderen og sionisten Henry Kissinger
  • Rabbineren Adin Steinsaltz.