Hjem Nyheter Bidens første trekk: Statsborgerskap til ulovlige innvandrere, munnbindpåbud og massevaksinering

Bidens første trekk: Statsborgerskap til ulovlige innvandrere, munnbindpåbud og massevaksinering

USA I sin første presidentordre går den nyinnsatte presidenten Joe Biden hardt ut med nya koronapåbud. Dessuten tenker han å gi amnesti til ulovlige innvandrere.

Joe Biden og visepresident Kamala Harris med sine respektive. Foto: Lawrence Jackson/CC BY-NC-SA 2.0.

Joe Bidens første presidentordre kommer blant annet til å fokusere på å innføre tvang om å bære munnbind og å gjøre det lettere for 11 millioner ulovlige innvandrere å få amerikansk statsborgerskap.

For øvrig vil Biden også heve reisestoppen fra visse muslimske land og at USA skal fokusere mer på påståtte klimaforandringer og på «etnisk urettferdighet» i USA.

Munnbindtvangen skal initialt gjelde ved mellomstatlige reiser og i føderale bygninger. Dessuten tas reiseforbudet til visse islamistiske land bort, rapporterer nykonservative New York Times, som også skriver at Biden kommer til å hardsatse på å «gjenforene» mindreårige migranter med deres familier i USA.

Også massevaksinasjoner ligger Biden varmt om hjertet, og han har lovt å vaksinere 100 millioner amerikanere i løpet av sine 100 første dager som president.

Den ulovlige masseinnvandringen til USA er også noe Biden fokuserer på  – men ikke gjennom å stoppe den, men for å garantere at 11 millioner mennesker som anslås å befinne seg ulovlig i USA enklere kan skaffe amerikansk statsborgerskap.

Ifølge NYT har Bidens nye kabinett ekstremt store likheter med det som virket under Barack Obamas administrasjon, og stort fokus er blitt lagt på politisk korrekthet og kvoteringer, ved å ansette et stort antall kvinner og personer av utenomeuropeisk bakgrunn.

Joe Biden kommer også til å forsøke å presse kongressen til å godkjenne en økonomisk pandemi- og stimulanspakke på nærmere 2 000 milliarder dollar, ifølge sitt eget utsagn i forhåpning om å få orden på økonomien igjen og forhindre flere konkurser.

På tross av at Biden nå tilsynelatende kommer til å hardsatse på en rekke klassiske venstrespørsmål, er partiets mer radikale venstrefalang fremdeles ikke fornøyde, og han møter blant annet kritikk fra denne for å ha ekskludert flere av partiets mer høylytte og ekstreme venstreprofiler fra sitt kabinett.