Hjem Nyheter Globalt Bidens globale «demokratitoppmøte» blir hånet over hele verden

Bidens globale «demokratitoppmøte» blir hånet over hele verden

GLOBALISME USAs andre virtuelle «demokratitoppmøte» som ble holdt denne uken ble boikottet av Pakistan og har blitt hånet av blant annet Kina og Russland – samt av amerikanske medier og tenketanker.

USAs president Joe Biden.
Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

Russlands nyhetstjeneste Tass siterte onsdag Kreml-talsmann Dmitrij Peskov som hånende kommenterte at Bidens toppmøte «neppe kan betraktes som et seriøst arrangement» og fortsatte:

– De som takket ja til å delta i denne leksjonen, sto selvsagt fritt til det. Det er deres suverene rett, men her ser faktisk mange at slike forsøk på å dele verden i førsteklasses og annenrangs land nå blir møtt av mange med en god latter.

Russlands utenriksminister Sergey Lavrov påminner om at dette såkalte toppmøtet «primært representerer land som adlyder Washingtons politikk», pluss noen få nasjoner som kun deltar for å innrette seg med USA. Lavrovs underordnede Maria Zakharova, talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, avfeide arrangementet som en «manifestasjon av USAs nykoloniale metoder».

Kinas statlige Global Times kommenterer hånlig at «USA kanskje ikke er helt egnet til å tilby leksjoner i demokrati» så lenge de har masseskyting av den typen som utspilte seg i Nashville på mandag. Men også flere amerikanske medier har kommentert arrangementet over temaet «Keiseren har jo ingen klær». På mandag kunne man for eksempel lese: «Hvorfor gjør Biden nok et meningsløst toppmøte for demokrati?» «Hva kan reddes fra Bidens demokratitoppmøte?», «USA behøver ikke et nytt demokratitoppmøte», og så videre. Artikler som disse viser at toppmøtets organisering og beslutningsprosess var kaotisk, ikke-transparent og manglet «inkludering», samt at det var konstante kontroverser angående valg av deltakere.

«Bærer satire på kjernebegreper i et demokrati»

Nettavisen Breitbart News kommenterer at demokratitoppmøtet har blitt en skarp satire over kjernebegreper i det amerikanske såkalte demokrati, som eksempelvis «frihet», «mangfold» og «inkludering». Washington, hevdes det, lukker døren og setter en egen standard for demokrati, tillater verken spørsmål eller diskusjon, og kan ikke tolerere eksistensen av andre styreformer som kan avvike fra den amerikanske definisjonen av demokrati.

En relativt ny tenketank i Washington DC, kalt Quincy Institute for Responsible Statecraft, publiserte mandag en kritisk rapport om Summit for Democracy – en rapport som har blitt sitert flittig i kinesiske medier. Ifølge instituttet ville det beste USA kan gjøre for å «styrke demokratiets sak i verden» være å forbedre sin egen praksis på hjemmeplan. Quincy-rapporten fordømmer det pro-demokratiske toppmøtet som en «stort sett meningsløs øvelse» og lurer på hvorfor Biden-administrasjonen skulle bry seg om å holde nok et slikt toppmøte, gitt at det minimale positive resultatet fra det neppe virker verdt den dårlige publisiteten som kommer av ekskluderingen av visse nasjoner for påståtte autoritære tendenser. Rapporten finner også at Bidens utenrikspolitikk har fremmedgjort så mange land at den ikke lenger har råd til å klamre seg til et strengt «autokrati vs. demokrati»-paradigmet.

En annen kritisk kommentar til demokratitoppmøtet ble lagt frem av tidsskriftet Foreign Affairs (FA) på mandag. Her siteres rapporter fra organisasjoner som Freedom House, som finner «autoritarismen» på fremmarsj og «demokratiet» på vei nedover rundt om i verden. FA konkluderer med at det ikke ser ut til å være et passende tidspunkt for å skryte enda mer av underverkene utført av det amerikanske såkalte demokrati.