Hjem Nasjonal kamp Aktivisme Bildespesial: Lukovmarsj i Bulgaria – tross forbud

Bildespesial: Lukovmarsj i Bulgaria – tross forbud

1

BILDESPESIAL Her følger Henrik Pihlströms rapport med bilder og film fra den paneuropeiske hyllesten til general Hristo Lukov.

https://youtu.be/JOLcRpHGh8E

Den 13. februar 1943 drepte kommunistiske terrorister Bulgarias krigsminister Hristo Lukov, utenfor hans hjem i hovedstaden Sofia. Lukovs ti år gamle datter ble vitne til drapet.

Da marionettregimet folkerepublikken Bulgaria i 1944 ble opprettet av Den røde armé ble generalen og krigsveteranen vanæret.

Den statlige sensuren gjorde at drapet ble glemt, og samtidig minnet av generalens bragder. Historiske dokumenter og artikler som Lukov hadde skrevet ble systematisk ødelagt.

Først etter kommunismens fall ble han oppdaget igjen. For å hedre generalen har det i den bulgarske hovedstaden Sofia blitt holdt en årlig minnemars.

I 2019 er det fjerde gangen som Den nordiske motstandsbevegelsen deltar med en delegasjon. Tilstedeværelsen har vært satt pris på, og Pär Sjögren har ved hvert tilfelle holdt tale til de bulgarske vennene og andre europeiske kamerater.

EU og antibulgarske lobbyorganisasjoner har drevet for å forby minnemarsjen. Arrangørene har likevel stått på sitt og overklaget forbudet.

Dette året var demonstrasjonsretten i en gråsone, hvilket gjorde at politiet og arrangørene inngikk et kompromiss med en alternativ marsrute. Derfor kunne minnemarsjen gjennomføres uten større innskrenkninger – til tross for at den hadde fått forbud.

Plamen Dimitrov, organisator av Lukovmarsjen.
Plamen Dimitrov, organisator av Lukovmarsjen.

Mange europeiske nasjonaliteter deltok og deltakerantallet var stort. Flere journalister rapporterte fra dagen og lot deltakerne uttale seg til tv-kameraene – noe som klart skiller seg fra medieklimatet i Norden.

Pär Sjögren intervjues før Lukovmarsjen.
Pär Sjögren intervjues før Lukovmarsjen.

Marsjen hadde også blitt innledet av en overraskelsesdemonstrasjon, en såkalt flashmob, med røykgranater gjennom Sofia sentrum. Følgende bilder er fra både denne overraskelsesdemonstrasjonen og selve marsjen.

Flashmob i Sofia 2019.
Flashmob i Sofia 2019.

Stedet hvor Hristo Lukov ble drept.
Stedet hvor Hristo Lukov ble drept.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Kim Larsen
Kim Larsen
3 år siden

Hvem bar de norske flagga?