Hjem Nyheter Norden Ble uthengt som «rasist» av Expressen – tok sitt eget liv

Ble uthengt som «rasist» av Expressen – tok sitt eget liv

 SVERIGE  Onsdag denne uken begikk Mattias Philipson, tidligere styreleder i Sverigedemokraterna, selvmord. Dette etter han ble kartlagt og hengt ut av Researchgruppen, Expressen og journalisten David Baas.

Mattias Philipson
Mattias Philipson

Onsdag denne uken begikk Mattias Philipson, tidligere styreleder for Sverigedemokraterna (SD) i Båstad, selvmord gjennom å skyte seg selv. Philipson hadde under en lengre periode vært plaget av depresjon, som følge av at Expressen hang han ut som rasist med fullt navn og bilde. Uthengningen skjedde i sammenheng med den hetskampanjen avisen og redaktør Thomas Mattsson hadde mot innvandringskritikere ifjor.

På sitt verste hang avisen ut en hel rekke svensker, i mange tilfeller privatpersoner, som blant annet hadde kritisert masseinnvandringen på ulike fora på internett. Avisen hadde fått innsyn i et register over innvandringskritikere laget av den venstreekstreme Researchgruppen. Expressen-journalist David Baas brukte så denne informasjonen til å svartmale og henge ut innvandringskritikere. En av de som ble rammet av hetskampanjen var Mattias Philipson. Expressen påstod også at Philipson hadde «koblinger til ekstreme miljøer».

For Philipson fikk uthengningen en rekke negative konsekvenser. Foruten å bli hengt ut som en forbryter i en av landets største aviser, ble han også tvunget til å frasi seg alle politiske verv. Philipson følte seg også hatet og forfulgt.

– Han var ingen rasist, men opplevde at han var hatet. Han fikk ikke være i fred. Han var jaget, sier en nær venn av journalisten Gunnar Sandelin.

– Det har vært en lang kjede av hendelser som har avløst hverandre som bidro til at Mattias Philipson tok sitt liv. Han begynte å bli dårlig i sommer da Expressen/Researchgruppen stemplet han som rasist og visse hjemmesider hang på. Han hadde i sin ungdom hatt kontakter i hvit makt-bevegelsen, men forlot det for 20 år siden, forteller vennen.

Den utløsende faktoren var ifølge vennen at han fikk sin næringsvirksomhet ødelagt. Philipson livnærte seg ved å drive en aktivitetsgård, kalt «Gårdskampen», i sitt eget hjem i Eskilstorp. Dette levebrødet forsvant da herregården som grenset til hans gård ble gjort om til asylmottak. Philipson hadde også planer om å bygge små boliger på sin tomt, men dette ble vanskelig etter han ble hengt ut i media. I tillegg ble gården plaget av en rekke innbrudd, hvorav et i desember rammet han ekstra hardt.

Mange av de som ble hengt ut av Expressen har mottatt drapstrusler og minst én har blitt utsatt for et bombeattentat. En professor ble feilaktig hengt ut som «netthater», på grunn av kommentarer Expressen påstod han hadde skrevet.

Flere av personene som lå bak uthengningene som ledet til at Philipson tok sitt eget liv, ble belønnet med prisen Guldspaden – en årlig pris som deles ut til personer som har utført «gravende journalistikk».

Kilde:
Nordfront.se