Hjem Nyheter Europa «Blir dere medlemmer av NATO stenger vi Saima kanal»

«Blir dere medlemmer av NATO stenger vi Saima kanal»

0

NORDEN Halve strekningen til en av Finlands aller viktigste sjøtransportveier går gjennom leid russisk territorium. Nå truer Russland med å si opp leiekontrakten hvis Finland blir medlem av NATO.

Saima kanal ved Villmanstrand. Foto: Petritap (CC BY-SA 3.0).

Ifølge den russiske avisen Izvestija er den russiske statsdumaen klare til å si opp Finlands leie av Saima kanal hvis landet blir medlem av NATO.

Kanalen forbinder innsjøen Saimen med Finskebukta, og omtrent halve strekningen av den 43 km lange transportveien går gjennom territorium som Russland leier ut til Finland.

Saima kanal regnes for å være en av Finlands aller viktigste sjøtransportveier. Den gjeldende leieavtalen utløper i 2062 og kanalen er av avgjørende betydning for transport av blant annet tømmer. All godstrafikk på kanalen har vært midlertidig innstilt siden Russland gikk inn militært i Ukraina.

«Ganske naturlig revurdering»

– Hvis Russlands relasjoner med et land blir svekket kan de avtaler, som ble fattet i gode tider, bli revurdert. Det er ganske naturlig, kommenterer den russiske ambassaden i Finland til Izvestija.

Det har ifølge Finska Yle siden krigsutbruddet i Ukraina vært en tendens i Finland til at bedrifter har endret sine ruter for godstransport og flyselskapenes piloter har blitt oppsagt.

På spørsmål fra Izvestija om hvilke øvrige konsekvenser for det finsk-russiske samarbeidet som et finsk NATO-medlemskap kan forventes få, svarer Dmitrij Novikov, nestleder i den russiske dumaens komite for internasjonale spørsmål:

– Det ville svekke relasjonene, men det ville ikke være en dom som hindrer utviklingen av alle kontakter på det økonomiske og kulturelle området.

Han fortsetter:

– Hvis vi ser på Russlands relasjoner med europeiske land finner vi at de er veldig forskjellige, selv om de fleste av disse nasjonene allerede har blitt dratt inn i NATO, sier parlamentsmedlemmet Novikov til avisen Izvestija.