Hjem Kultur Bøker, tegneserier og malerier går i minnehullet

Bøker, tegneserier og malerier går i minnehullet

REVISJONISME Nasjonalmuseet har bestemt å gjemme bort noen av sine, og Norges, mest berømte og kjære malerier, fordi disse representerer en «standard som historisk utgjøres av hvite, mannlige kunstnere». Samtidig skal bøkene av Roald Dahl, nok en gang, gjennomgå en revisjon for å bli rensket for problematiske ord og betegnelser, og Onkel Skrues opplevelser skal man ikke lengre kunne oppleve.

Christian Krohgs «Leiv Eriksson oppdager Amerika», som vi bør skånes for. Christian Krohg, Public domain, via Wikimedia Commons

I de seneste dagene har vi omtrent samtidig blitt kjent med tre saker omhandlende angrep på den skapende og kreative ånden. Det er NRK som melder om avgjørelsen fra avdelingsdirektør Stina Högkvist ved Nasjonalmuseet, om at noen av landets mest avholdte kunstverk skal settes i kjelleren. Dette gjelder blant annet maleriet «Leiv Eiriksson oppdager Amerika» fra 1893, av kunstneren Christian Krohg.

Alt i et ledd for å fornye og modernisere museets profil, i følge Högkvist. De ønsker med dette å utfordre en standard som historisk utgjøres av hvite, mannlige kunstnere.

Som Högkvist selv uttrykker det: «Vi viser nå flere kvinnelige kunstnere, flere samiske kunstnere og mer kunst av personer som tilfeldigvis ikke er født med hvit hudfarge. Dette skal vi fortsette med. Vi skal ha et samfunnsrelevant, fresht blikk på kunsthistorien.»

Når det gjelder Christian Krohgs bilde spesielt sier Högkvist at: «Bildet er en romantisering av nordmenn som dro til Amerika. Det er et kolonialistisk bilde.»

Högkvist har etter mye oppstandelse i kultur-Norge og flere medieoppslag senere beklaget uttalelsene, men det er likevel usikkert om Krohgs maleri vil pryde veggen på Nasjonalmuseet. I en pressemelding 20. februar skriver Nasjonalmuseet at bildet vil bli vist i fire uker, frem til 19. mars.

Dette kommer samtidig som NRK også skriver at bøkene av norsk-ættede Roald Dahl nok en gangs skal kontrolleres og revideres med tanke på at disse heller ikke oppfyller en viss moderne standard. Det er forlaget Puffin som går ut med denne informasjonen, for sine opplag av bøkene, men også Gyldendal bekrefter at de skal foreta samme prosedyre i Norge. Det er gjort «hundrevis» av endringer i bøkene melder britiske The Guardian, og det er til og med lagt til tekst som ikke ble skrevet av Dahl. Blant annet i boken «Heksene» hvor det er skrevet en forklaring på hvorfor hekser er skallet under parykkene sine, hvor én setning lyder: «Det er mange andre grunner til at kvinner kan bruke parykker, og det er absolutt ingenting galt med det».

Det tredje tilfellet av det man selv omtaler som en modernisering innen kulturfeltet, kommer også fra det man kan si tilhører det utvidede kulturbegrepet og gjelder to historier om Onkel Skrue i Don Rosas Donald Duck-univers. Som begrunnelse for at historiene ikke lengre skal publiseres skriver Disney-konsernet i en e-post til Don Rosa selv at: «Som en del av sitt pågående engasjement for mangfold og inkludering, er The Walt Disney Company i en prosess med å modernisere sitt historiebibliotek. Som et resultat av dette, vil noen av historiene som ikke lenger passer med deres verdier ikke lenger publiseres.» Det antas at det er en fremstilling av en zombie med mørk hud i disse fortellingene som har gjort at Disney-konsernet går til dette skrittet.