Hjem Nyheter Bolsonaro-tilhengere stormet føderale bygninger

Bolsonaro-tilhengere stormet føderale bygninger

1

BRASIL En stor gruppe tilhengere av Brasils tidligere president Jair Bolsonaro stormet søndag det brasilske parlamentet, presidentpalasset og høyesterett. Spesialstyrker fra militæret måtte settes inn for å gjenerobre bygningene og president Lula da Silva har erklært unntakstilstand.

Bolsonaro-tilhengere i revolusjonær stemning. Foto: @alx/Twitter.

På søndag skjedde det som fremstår som et organisert kuppforsøk i Brasils hovedstad Brasilia. Tusentalls tilhengere av den tidligere presidenten Jair Bolsonaro – som ble avsatt etter å ha tapt fjorårets presidentvalg til venstrepolitikeren Lula da Silva – stormet flere føderale bygninger.

Kledt i den brasilske flaggets farget ble kongressen, presidentpalasset og høyesteretts lokaler inntatt. Bolsonaro annonserte etter valgtapet at han mente at valget hadde blitt «stjålet» fra ham og at den tidligere korrupsjonsdømte da Silva jukset til seg valgseieren. Som en markering nektet han å delta i da Silvas innvielsesseremoni.

Bolsonaro-tilhengerne skal ha tvunget seg gjennom en mur av politi ved å kaste stein og skutt fyrverkeri. De skal også ha vandalisert da Silvas kontor, ødelagt kunst og plyndret palasset, ifølge brasiliansk media.

Det ble også spredt bilder som viser hvordan politi står og ser på og tar bilde mens demonstrantene invaderer kongressen i hovedstaden. Andre bilder på sosiale medier viser hvordan politi ser ut til å eskortere demonstrantene til stedet og står og småprater med dem, åpenbart i sympati med Bolsonari-tilhengerne.

Brasiliansk politi ser på mens kongressen stormes. Foto fra sosiale medier.

– Politimennene som deltok i dette vil ikke gå ustraffet og de kommer ikke til å være en del av Brasils politistyrke, ettersom de ikke har noen tiltro hos det brasilske folket, sier president da Silva som allerede har rukket å sparke sikkerhetssjefen i hovedstadsdistriktet, som var Bolsonaros justisminister.

– Alle kjenner til hans rykte, og at han skal ha samarbeidet med demonstrantene. Etterforskningen vil ta rede på det, sier da Silva.

Til slutt måtte militæret settes inn for å ta tilbake kontrollen over de føderale bygningene, noe som skal ha tatt flere timer. I løpet av natt til mandag har det kommet opplysninger om at 150 personer skal ha blitt arrestert av militæret.

Presidenten skal også ha erklært unntakstilstand i hovedstadsregionen og kallet åpent demonstrantene for «fascister» og «terrorister».

«Alle som har gjort dette vil finnes og straffes. Demokratiet sikrer ytringsfriheten, men krever også at mennesker respekterer institusjonen», skriver da Silva på Twitter ifølge Aftonbladet.

Først publisert på Nordfront.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Trodla Gubben
Trodla Gubben
29 dager siden

Ikke overraskende at det ble turbulent i Brasil, men vi alle må iallefall ikke glemme dominoeffekten ‼️⚠️‼️ #Europaparlamentet vil med stor sannsynlighet bli invadert av et revolusjonært kuppforsøk innen et halvt år eller så, tatt i betraktning at tålmodighet og frustrasjon har nådd et virkelig bristepunkt, og da i mange forskjellige befolkningskretser i store deler av #EuropeanUnion

Sist endret 29 dager siden av Trodla Gubben