Hjem Historie Dagens historiske Bombingen av Nürnberg – en middelalderby i ruiner

Bombingen av Nürnberg – en middelalderby i ruiner

3

HISTORIE Den 2. januar 1945 terrorbombet de allierte den tyske byen Nürnberg. 90 prosent av den middelalderske bykjernen ble ødelagt og tusentalls sivile ble drept, såret eller hjemløse.

Nürnberg

Nürnberg ble omtalt for første gang allerede i 1050 og byen fikk bystatus i begynnelsen av 1200-tallet. Denne historiske byen er kjent for sine slott og andre storslagne bygninger og var på 1500 og 1600-tallet et senter for den tyske renessansen. Byen har huset tyske keisere som blant annet Friedrich Barbarossa. Fra 1876 og fremover har familien Wagner anordnet Bayreuths operafestival til Richard Wagners ære i Nürnberg.

Wagner-familien knyttet bånd med Adolf Hitler på 1920-tallet og NSDAPs partidager ble holdt i Nürnberg, der lokalbefolkningen hilste nasjonalsosialistene med blomster og hakekorsfaner fra balkongene sine. Hitler selv kalte byen for den mest tyske av alle tyske byer. Kanskje var det den symbolske betydningen som Nürnberg hadde for Tyskland som fikk Royal Air Force til å denne dagen systematisk ødelegge kulturbyen.

Nürnberg ble bombet flere ganger i årene 1943–1945, og det mest ødeleggende angrepet – men ikke det siste – ble utført denne dagen. Bombingen av Nürnberg ble gjennomført av 517 britisk fly av typen Lancaster og 7 Mosquitos. Andre allierte, blant annet polske, men sannsynligvis også amerikanske piloter, deltok i angrepet.

churchill
Krigsforbryteren Churchill ble aldri dømt.

De tidligere bombingene av Nürnberg hadde vært katastrofale for Winston Churchill og hans håndlanger, RAFs kommandør Arthur «Bomber» Harris, ettersom tysk luftvern ofte gjorde kort prosess med de allierte bombeflyene.

Ved denne bombingen skal de allierte ha mistet opp mot ti fly, men lyktes med å ødelegge byen. De fleste bombene traff den middelalderske bykjernen og 90 prosent (i følge noen kilder 93 prosent) ble ødelagt. På RAFs hjemmeside står det følgende om bombingen: «Bykjernen, spesielt den østre halvdelen, ble ødelagt. Slottet Rathaus, nesten alle kirkene og rundt 2 000 velbevarte middelalderhus gikk opp i flammer.»

Utover ødeleggelsen av denne historiske byen døde minst 1 800 sivile i løpet av den timen som bombeangrepet pågikk. 3 300 ble såret, flere alvorlig, og hundretusen mennesker ble hjemløse.

I 1946 ble akkurat Nürnberg plassen for skuespillet «Nürnbergprosessen». De som bombet sivile i Nürnberg eller i alle andre tyske byer ble dog aldri tiltalt for krigsforbrytelser.

Nürnberg før bombingene:

Nürnberg1

Nürnberg etter bombingene:

Nürnberg2

Nürnberg5 Nürnberg3 Nürnberg4

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
3 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Thule
Thule
5 år siden

Det er slik de omskriver historien. I Russland myrdet kommunistene alle de intellektuelle så de ikke skulle reprodusere talentene sine. Det er en annen måte å gjøre det på. I Midtøsten brukes IS for å ødelegge kulturskatter som peker mot fortiden. Man kan ikke ha et multikulti lapskaussamfunn så lenge det finnes befolkninger som har røtter til fortiden, enten det er gjennom gener eller historiske plasser.

SH
SH
5 år siden

Sionistene har den siste tiden jobbet endeløst med å slippe en rekke løgnaktige filmer om andre verdenskrig. Først var det Dunkirk, så Den 12. Mann og nå Darkest Hour om svinet Winston Churchill. Aldri får vi høre Hitler´s taler om fred, forståelse og diplomati. Ei heller forslaget hans til verden om å legge ned alle våpenindustrier i 1933. Aldri får vi høre eller se filmer om brannbombingen av Dresden, Eisenhower´s ordre om mishandling av tyske fanger etter at krigen var over, ei heller de millioner av tyske soldater som var under fangenskap og massakrert på de mest bestialske måter av… Les mer »

Achtung-Yoda
Achtung-Yoda
Svar til  SH
5 år siden

Men de gjør det såpass åpenlyst nå at det kommer til å slå tilbake på dem og det gjør det allerede. De har blitt late og sloppy, de vet at hollywood-hypnosen snart går over, men de gir faen fordi de prioriterer penger aller mest. Sett hva de har gjort med alle de gamle gode filmene som alle likte? Derfor kommer vi til å vinne, basicly. Politikken, underholdningsindustrien, moten osv. går i samme tempo i samme retning – til helvete. Alt blir så latterlig til slutt og jødene mister maske. Trump, Israel, hele verden vet det nå. Jødene styrer Vesten. For… Les mer »