Hjem Historie Dagens historiske Bombingen av Nürnberg – en middelalderby i ruiner

Bombingen av Nürnberg – en middelalderby i ruiner

HISTORIE Den 2. januar 1945 terrorbombet de allierte den tyske byen Nürnberg. 90 prosent av den middelalderske bykjernen ble ødelagt og tusentalls sivile ble drept, såret eller hjemløse.

Nürnberg

Nürnberg ble omtalt for første gang allerede i 1050 og byen fikk bystatus i begynnelsen av 1200-tallet. Denne historiske byen er kjent for sine slott og andre storslagne bygninger og var på 1500 og 1600-tallet et senter for den tyske renessansen. Byen har huset tyske keisere som blant annet Friedrich Barbarossa. Fra 1876 og fremover har familien Wagner anordnet Bayreuths operafestival til Richard Wagners ære i Nürnberg.

Wagner-familien knyttet bånd med Adolf Hitler på 1920-tallet og NSDAPs partidager ble holdt i Nürnberg, der lokalbefolkningen hilste nasjonalsosialistene med blomster og hakekorsfaner fra balkongene sine. Hitler selv kalte byen for den mest tyske av alle tyske byer. Kanskje var det den symbolske betydningen som Nürnberg hadde for Tyskland som fikk Royal Air Force til å denne dagen systematisk ødelegge kulturbyen.

Nürnberg ble bombet flere ganger i årene 1943–1945, og det mest ødeleggende angrepet – men ikke det siste – ble utført denne dagen. Bombingen av Nürnberg ble gjennomført av 517 britisk fly av typen Lancaster og 7 Mosquitos. Andre allierte, blant annet polske, men sannsynligvis også amerikanske piloter, deltok i angrepet.

Krigsforbryteren Churchill ble aldri dømt.
Foto: Bundesarchiv, Bild 183-14059-0005 / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 DE, via Wikimedia Commons.

De tidligere bombingene av Nürnberg hadde vært katastrofale for Winston Churchill og hans håndlanger, RAFs kommandør Arthur «Bomber» Harris, ettersom tysk luftvern ofte gjorde kort prosess med de allierte bombeflyene.

Ved denne bombingen skal de allierte ha mistet opp mot ti fly, men lyktes med å ødelegge byen. De fleste bombene traff den middelalderske bykjernen og 90 prosent (i følge noen kilder 93 prosent) ble ødelagt. På RAFs hjemmeside står det følgende om bombingen: «Bykjernen, spesielt den østre halvdelen, ble ødelagt. Slottet Rathaus, nesten alle kirkene og rundt 2 000 velbevarte middelalderhus gikk opp i flammer.»

Utover ødeleggelsen av denne historiske byen døde minst 1 800 sivile i løpet av den timen som bombeangrepet pågikk. 3 300 ble såret, flere alvorlig, og hundretusen mennesker ble hjemløse.

I 1946 ble akkurat Nürnberg plassen for skuespillet «Nürnbergprosessen». De som bombet sivile i Nürnberg eller i alle andre tyske byer ble dog aldri tiltalt for krigsforbrytelser.

Nürnberg før bombingene:

Nürnberg1

Nürnberg etter bombingene:

Nürnberg2
Nürnberg5
Nürnberg3
Nürnberg4