Hjem Historie Dagens historiske Bombingen av Pforzheim

Bombingen av Pforzheim

HISTORIE En av de alliertes mest ødeleggende terrorbombinger var Royal Air Forces raid mot Pforzheim, der en tredjedel av befolkningen døde i løpet av noen timer.

pforzheim2-460x227_ny
Pforzheim etter bomberaidet.

I byer som Dresden og Hamburg, men også i Tokyo, døde hundretusenvis av sivile fra britiske og amerikanske terrorbombinger under andre verdenskrig. Hver eneste stor eller mellomstor tysk by ble utsatt for disse bombeangrepene der mange ganger mellom 50 og 80 prosent av byen ble ødelagt og titusentalls sivile ble drept. En av de verste bombingene regnes dog av mange for å være den glemte massakren som skjedde i Pforzheim den 23. februar 1945.

Frem til den skjebnesvangre dagen hadde Pforzheim blitt utsatt for mindre bombeangrep. Fra disse mindre angrepene i 1944 hadde de allierte kommet frem til at de historiske bygningene i Pforzheim var veldig lettantennelige, og at byen derfor var et passende mål for et større bombeangrep. Pforzheim ble brukt for å flytte tyske tropper, men det var først måneden etter, i mars 1945, at man startet å bombe jernbaner og motorveier. Bombingen den 23. februar fokuserte hovedsakelig på sivile mål i Pforzheims bykjerne.

pforzheim3-460x204_ny

Ifølge en rapport til RAF Bomber Command, den delen av det britiske luftforsvaret som kontrollerte bombefly, skulle innbyggerne dog ikke betraktes som sivile, men som delaktige i den tyske krigsindustrien. Pforzheim var en viktig del av tysk smykke- og klokkeproduksjon, og rapporten spekulerte i at innbyggerne i Pforzheim derfor lagde presisjonsinstrumenter som også kunne brukes i krigføringen. «Nesten hvert eneste hus i byens sentrum er et lite verksted», ble det påstått i rapporten.

Om kvelden kom 379 britiske bombefly, hovedsakelig Avro Lancasters, og slapp en blanding av høyeksplosive bomber og brannbomber over den smykke- og klokkeproduserende «fienden» i Pforzheim. Som i Dresden ti dager tidligere skapte denne blandingen en ildstorm. De første bombene traff Pforzheim klokken 19.50, og de siste 20.12. Allerede da de siste bombene ble sluppet over byen, var ildstormen i sin mest ødeleggende fase.

pforzheim4-460x322_ny

17 600, eller 31,4 prosent av byens innbyggere, ble drept, og tusenvis andre ble skadet under disse bombeangrepene. Mange av Pforzheims innbyggere ble begravet i samme graver ettersom de ikke kunne identifiseres. 30 000 mennesker, halvparten av byens innbyggere, ble tvunget til å forlate sine sønderbombede hjem. Omkring 83 prosent av byens bygninger, to tredjedeler av hele Pforzheim-området, og 90 prosent av bykjernen ble ødelagt.

Massakren i Pforzheim fremstilles to dager senere som noe positivt i den amerikanske propagandaen. Via Hollywoods Universal Newsreel – korte filmaviser under andre verdenskrig som ble laget og produsert av den jødiske regissøren Sam B. Jacobson – ble en filmavis fra bombingen av Pforzheim under tittelen «A City Dies» vist. Under er et utdrag fra den allierte propagandaen som ble foret amerikanske kinogjengere:

Luftkrig, skremmende og ødeleggende, har returnert til Tyskland over hundre ganger. RAF Lancasters slipper alt fra 250-kilos bomber til «blockbuster»-bomber over Pforzheim, et viktig industrielt senter. En by blir bokstavelig talt utslettet fremfor dine øyne. Eksplosjoner og brann suger oksygenet fra luften, intet kan leve i dette infernoet. By etter by dør dette Nazireich …

pforzheim1_ny
Pforzheim før bombingen.
Pforzheim etter bombingen.
Pforzheim etter bombingen.