Hjem Nyheter Europa Bondeopprør mot politikere i Nederland

Bondeopprør mot politikere i Nederland

0

EUROPA Titusener av nederlandske bønder deltar i protester mot regjeringers beslutning om å innføre nye lover mot forurensning. Loven gjør at et stort antall bønder ikke vil kunne fortsette sin virksomhet, midt under den pågående matkrisen.

Nederlandsk landsbygd. Foto: Pixabay (public domain).

Den nederlandske regjeringen har bestemt at visse utslipp skal minke med 50 prosent frem til 2030. Dette gjelder først og fremst nitrogenoksider og ammoniakk, som finnes i husdyrs urin og avføring.

«Den ærlige beskjeden er at ikke alle bønder kommer til å kunne fortsette sin virksomhet, og de som kan gjøre det må trolig drive jordbruket på en annen måte», skriver den nederlandske regjeringen i en pressemelding.

Den nederlandske regjeringen hevder at utslipp fra husdyr er et særlig stort problem i Nederland, hvor bønder ofte har et stort antall dyr på små områder. Man har tidligere forsøkt å oppfordre bønder til å gi dyrene for med mindre protein for å minske utslippene, men det har ikke hjulpet.

Titusener av bønder i landet har derfor samlet seg med traktorene sine på ulike steder for å protestere. Bønder har også blokkert motorveier med store traktorkaravaner og dumpet høyballer på veier, som man i visse tilfeller også har satt fyr på.

I visse tilfeller har man samlet seg utenfor rådhus og andre regjeringsbygninger, hvor man har tent store bål. Nylig samlet også hundrevis av bønder seg utenfor den nederlandske parlamentet i Haag. Med seg hadde man kyr som man truet med å slakte fremfor bygninger, rapporterer Bloomberg.

Nederlands statsminister Mark Rutte har fordømt protestene, som han mener er farlige.

– Det er ikke akspetabelt i dette landet å tillate farlige situasjoner eller at trafikanter blir skremt, sier han i en uttalelse.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg