Hjem Nyheter Norden Bonnier kjøper enda en stor andel av det finske mediemarkedet

Bonnier kjøper enda en stor andel av det finske mediemarkedet

JØDISK MAKT Bonnier News kjøper opp HSS Media og overtar dermed avisene Vasabladet, Österbottens Tidning og Syd-Österbotten. For mindre enn et år siden fikk de majoritetskontroll over fire andre store aviser i landet.

Peter Wolodarski, sjefsredaktør for Dagens Nyheter. Foto: Skjermdump TV 4 Nyhetsmorgon.

I fjor sommer kjøpte Bonnier News opp 51 prosent av det daværende KSF Media – nå omdøpt til Hufvudstadsbladet Ab – og fikk dermed avgjørende innflytelse over avisene Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland og HBL Junior.

Nå har den jødiske mediegiganten også kjøpt opp HSS Media, og har dermed full kontroll over avisene Vasabladet, Österbottens Tidning og Syd-Österbotten. I tillegg til avisene i Ostrobotten er også Radio Vaasa og Seger Marketing kjøpt opp.

HSS Medias administrerende direktør Nicklas Nyberg forsikrer i Svenska Yle:

  • at begge parter er fornøyd med avtalen, hvis prislapp er avtalt å bli holdt hemmelig.
  • at avisleserne ikke skal merke noen forskjell i produktet som følge av avtalen.
  • Den «gode lokaljournalistikken» vil fortsatt være selskapets kjennemerke.
  • at Bonnier News «føler seg som en veldig trygg eier».

Avisen har også intervjuet Peter Wolodarski, sjefredaktør og forretningsområdesjef i Dagens Nyheter, som HSS Media nå er en del av. På spørsmål om hvorfor Bonnier News ønsket å gjøre dette oppkjøpet, prøver han å referere til påståtte høye idealer.

– Fordi vi tror veldig sterkt på journalistikk og journalistikkens evne til å fungere, også kommersielt i et digitalt miljø, hvis man er en del av en større sammenheng. Det tror jeg vi kan bidra til her.

Et kritisk problem

Svenska Yles reporter påpeker at «kritikken» nå «rettes mot at Bonnier blir en så stor aksjonær i svensktalende Finland» og vil vite hva Wolodarski har å si om «risikoen for ensartethet i journalistikken». Han får et åpenbart godt innøvd og haltende svar, blottet for innhold:

– Dette er en veldig viktig diskusjon som vi må tørre å ta. Det betyr ikke at jeg er enig i det, men jeg synes det er viktig å fremheve. Jeg fastholder at med Bonniers storhet vil vi de facto se mindre ensartethet i fremtiden.

Nyberg griper ridderlig inn og hevder at «med Bonnier som eier er det en sjanse for at pengene kan brukes til å investere i journalistikk i stedet for å bli tvunget til å kutte».

I forretningskontrakten nevnes en såkalt utviklingsgaranti, som betyr at Bonnier News garanterer fortsatt publisering av Vasabladet, Österbottens tidning og Syd-Österbotten i minst ti år fremover – en «raushet» med tanke på hvor lang tid, sier Wolodarski, og bruker et øyeblikk i intervjuet på å skryte av dette. Samtidig er han tvunget til å innrømme at denne garantien ikke gjelder publiseringsplattformer. For eksempel kan papiraviser forsvinne i morgen.

Bonnier News’ oppkjøp av HSS Media må godkjennes av det finske konkurranse- og forbrukertilsynet før det formelt registreres.