Hjem Nyheter Boris Johnson ble nok en gang utpekt som fredsabotør

Boris Johnson ble nok en gang utpekt som fredsabotør

UTENRIKS Storbritannias tidligere statsminister Boris Johnson ble utpekt som den som saboterte freden i Ukraina tilbake i 2022, under Tucker Carlsons intervju med Putin. Nå sier høytstående britiske politikere at det gjør dem «stolte».

Storbritannias tidligere statsminister Boris Johnson og Ukrainas president Volodymyr Zelensky i Kiev. Foto: Ukrainas presidents pressorgan/Twitter.

Da den amerikanske journalisten Tucker Carlson intervjuet Russlands president Vladimir Putin tidligere denne uken, kom fredsforhandlingene med Ukraina i Istanbul opp. Forhandlingene startet bare måneder etter den russiske invasjonen og førte til at de to landene var nær en avtale.

Ifølge Putin anklaget både Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands forbundskansler Olaf Scholz russerne for å forhandle med «en pistol mot hodet» til ukrainerne, da det ble kjent at en avtale var nær.

Mine kolleger i Frankrike og Tyskland sa: «Hvordan kan du forestille deg at de signerer en traktat med en pistol mot hodet? Troppene bør trekkes ut av Kiev», sier Putin i intervjuet og fortsetter:

– Jeg sa, ok. Vi trakk deretter troppene ut av Kiev. Så snart vi hadde trukket våre tropper ut av Kiev, kastet våre ukrainske forhandlere umiddelbart alle våre avtaler fra Istanbul i søpla og forberedte seg på en langvarig væpnet konfrontasjon ved hjelp av USA og dets satellitter i Europa.»

Putin siterer også Davyd Arakhamija, som ledet den ukrainske delegasjonen i Istanbul, på hva som skjedde etter forhandlingene. Arakhamija har fortalt hvordan Storbritannias statsminister Boris Johnson ankom Kiev kort tid etter at de russiske styrkene forlot byen.

«Da vi kom tilbake fra Istanbul, kom Boris Johnson til Kiev og sa at vi ikke ville signere noe med russerne i det hele tatt. I stedet ba han oss om å bare fortsette å kjempe», sa Arakhamija i et intervju i november i fjor.

Putin snakker også om hvordan representantene for de to landene ble enige om hvordan en fred skulle se ut.

 – Vi utarbeidet det enorme dokumentet i Istanbul, som ble initiert av sjefen for den ukrainske delegasjonen. Han hadde satt sin signatur på noen av bestemmelsene, ikke på alle. Han satte sin signatur og da sa han selv at vi var klare til å signere den, og krigen burde vært over for lenge siden. For 18 måneder siden. Men statsminister Johnson kom og snakket oss ut av det, og vi gikk glipp av den sjansen.

Bruk anklagene som et «stolthetstegn»

Boris Johnson har ikke svart på påstandene, men i et videoklipp som har sirkulert etter Carlsons intervju, sier Johnson at «vi må ikke falle for disse løgnene» fra Putin. Men den sparkede statsministeren benekter ikke besøket i Kiev, og viser spesielt til Putins tro på at Russland vil seire i Ukraina.

I en artikkel i Daily Mail sier imidlertid flere politikere fra det konservative regjeringspartiet i Storbritannia at de ser på Putins utspill som noe å være «stolte» av.

– Vi bør bære dette som et tegn på stolthet fordi vi har hjulpet til med å forhindre at hans (Putins) invasjon av Ukraina lykkes, sier Bob Seely, et parlamentsmedlem fra Tory-partiet.

Daily Mail skriver også at Davyd Arakhamija har benektet at Boris Johnson saboterte freden, til tross for at det var Arakhamija som avslørte at president Volodymyr Zelensky valgte krig i stedet for fred, på direkte oppfordring fra den daværende britiske statsministeren.