Hjem Nyheter Norge Bosetting av syriske flyktninger vil gi boligmangel blant unge

Bosetting av syriske flyktninger vil gi boligmangel blant unge

MASSEINNVANDRING: Norske kommuner vil ikke kunne bosette flere syriske flyktninger uten at det vil medføre boligmangel blant unge – og kutt i helse- og skolebudsjetter.

bolig-640x320

En undersøkelse som NRK har gjennomført, viser at 60 prosent av norske ordførere mener deres kommune ikke har nok boliger til å bosette 10 000 ekstra flyktninger fra Syria.

Dersom Norge, det vil si kommunene, skal ta imot og bosette flere flyktninger, vil det går utover andre grupper. Flere ordførere trekker frem unge boligsøkere som skadelidende.

– Det er klart at når huseierne inngår avtaler med kommunen om utleie av boliger til flyktninger, kan det gå utover egne ungdommer som skal ut av redet, sier ordfører Eirik Haga (Ap) i Vaksdal kommune.

I Ullensaker kommune er det allerede boligmangel blant bygdas egne unge boligsøkere, ifølge ordfører Harald Espelund (FrP):

– Det står folk på mitt kontor flere ganger i uken og gråter sine modige tårer. For de må ut, de må finne seg nye plasser å bo. Prisen er fra 15 000 til 20 000 kroner per måned. Det er langt over det som noen makter å betale.

Men det er ikke bare unge boligsøkere som kan få smake myndighetenes «hjerterom».

Kutter i helse og omsorg, skole og utdanning

Nesten 70 prosent av ordførerne svarer at bosetting av ekstra syriske flyktninger vil medføre kutt i helse- og omsorgsbudsjettet. Nesten 60 prosent mener kutt vil måtte gjøres i skole- og utdanningsbudsjettet.

– Vi er allerede på et lavt nivå når det gjelder skole, og vi har utfordringer når det gjelder helse og omsorg. Jeg ser ikke så lyst på dette, sier Vaksdal-ordfører Haga.

I Ullensaker bygger kommunen hjem for rus- og psykiatripasienter. Om kommunen skal bosette flere syriske flyktninger, kan det være disse som flytter inn i nybygget i stedet.

Kilde:

Flere flyktninger kan gå ut over unge boligsøkere