Hjem Nyheter Brannslukkerpolakken gjorde seg bemerket i EU-valget

Brannslukkerpolakken gjorde seg bemerket i EU-valget

POLEN Den polske politikeren Grzegorz Braun ble kjent da han saboterte innsettelsesseremonien til den polske statsministeren Donald Tusk med et brannslukningsapparat. Nå er han valgt inn i Europaparlamentet.

Grzegors Braun.

Frihetskamp har tidligere rettet oppmerksomheten mot den polske politikeren Grzegorz Braun, som er leder for partiet Konfederacja Korony Polskiej. Under en seremoni med Polens nye statsminister Donald Tusk stjal Braun showet ved å slukke en jødisk menora med et brannslukningsapparat.

– De som deltar i satandyrkelse, burde skamme seg, tordnet han mens han slukket menoraen.

Braun har tidligere vært medlem av det polske parlamentet for en koalisjon av nasjonalistiske partier kalt «Konføderasjonen». I årets valg til Europaparlamentet stilte han og fikk nok stemmer til å ta plass i Brussel.

Braun har nylig blitt intervjuet på engelsk av YouTube-kanalen Redacted, der valgresultatet beskrives som en «jordskredseier». Totalt skal Braun ha fått 115 000 stemmer i sitt distrikt, noe som skal være ny rekord. Dette til tross for at han ble fullstendig boikottet av hovedstrømsmediene i Polen.

Under intervjuet svarer Braun også på anklager om antisemittisme.

– Jeg foretrekker å kalle det jøderealisme. Jeg er i opposisjon til jødisk ideologi, jeg viser bare til fakta, historiske, politiske og teologiske fakta, sier han.

Han forteller også at polakker i valgkampen spontant begynte å ta med seg brannslukningsapparatene sine. Til slutt måtte Braun signere tusenvis av brannslukningsapparater under valgkampen.

– Jeg tar det som et klart tegn på vår felles forståelse at vi vil at Polen skal være polsk og ikke bli en slags sovjetisk eller euro-sovjetisk republikk, den neste amerikanske staten eller et slags polsk-ukrainsk samvelde, som er visse personers sprø idé, sier han.

Om brannslukningsapparatet som symbol sier Braun:

– Jeg liker brannslukningsapparatet. Det er ikke tungt, ikke pompøst, det er til og med morsomt. Det utgjør ingen fare, det gir fred og sikkerhet.

Under valget har Braun profilert seg som motstander av Vestens eskalerende konflikt med Russland. Han vil se fred i Ukraina og normaliserte relasjoner til Moskva før det er for sent for Polen.

– I tidligere århundrer har vi blitt brukt som en slags trigger for å starte revolusjoner og verdenskriger, sier han.

Han frykter nå at Washington ønsker å bruke Polen som nok en proxy for å føre krig mot Russland.

– De vil ikke sende sine egne tropper lenger øst. De vil bruke oss akkurat som de brukte ukrainerne, sier han.

Braun sier at hans popularitet skyldes det faktum at han står opp mot en «anti-polsk, anti-europeisk og anti-menneskelig koalisjon» som han også beskriver som «covid-euro-krigs-Hanukkah-koalisjonen».

– Og dette er fra venstre til høyre, de er alle enige, selv om de krangler intenst seg imellom fra tid til annen. Men i disse avgjørende spørsmålene er det ingen forskjell på venstre- og høyresiden, sier han.