Hjem Nyheter Norge Breivik tapte mot staten – forblir isolert

Breivik tapte mot staten – forblir isolert

KRIMINALITET Den norske massemorderen Anders Behring Breivik skal fortsatt sitte i isolasjon, ifølge Oslo tingrett. Breivik vil anke dommen.

Fengselet i Skien hvor Breivik holdes.
Foto: Bitjungle (CC BY-SA 3.0)

Oslo tingrett dømte på torsdag i massedrapsmannen Anders Behring Breiviks disfavør i hans søksmål mot staten, som han mente krenket hans menneskerettigheter.

Breivik, som drepte 77 mennesker, de fleste av dem tenåringer, i et bombe- og skyteangrep i 2011, saksøkte staten i januar.

Breivik vitnet om at han var lei seg for det han hadde gjort, og brøt sammen i gråt da han sa at livet i isolasjon var et mareritt som fikk ham til å overveie selvmord på daglig basis.

Dagen etter vitnet en psykolog som deltok i en ny risikovurdering om at drapsmannen verken var deprimert eller suicidal, og at han hadde det «veldig bra».

«Oppsummert har retten kommet til at vilkårene for straffen ikke kan sies å være, eller har vært, urimelig tyngende», skrev Oslo tingrett og presiserte at hans menneskerettigheter ikke var krenket.

Breivik vil anke dommen, opplyser hans forsvarer Øystein Storrvik, og legger til at de allerede har diskutert utfallet.

– Han er skuffet over dommen. Han har sittet i isolasjon i 12 år, og lemping av betingelsene hans er avgjørende for hans trivsel i fengselet, sier Storrvik til Reuters.

Breivik soner en dom på 21 år, den maksimale reaksjonen på handlingstidspunktet, som kan forlenges så lenge han anses å utgjøre en trussel mot samfunnet.

Han har sittet i isolat siden han drepte åtte personer med en bilbombe i Oslo og skjøt og drepte 69 andre på Utøya 22. juli 2011.

– Dette viser at kriminalomsorgen gjør en grundig jobb som er faglig solid og juridisk korrekt i vurderingen av hvilke vilkår Breivik skal ha, sier statsadvokat Andreas Hjetland i en uttalelse.