Hjem Nyheter Britisk domstol vil utlevere Assange til USA

Britisk domstol vil utlevere Assange til USA

UTENRIKS En domstol i Storbritannia har beordret at Julian Assange skal utleveres til USA. Nå behøver beslutningen kun en godkjenning av Storbritannias innenriksminister for å iverksettes.

Julian Assange i eksil på Ecuadors ambassade i London. Foto: Kirsty Wigglesworth/Leverandør NTB (CC-BY-NC).

På onsdag hadde Westminster Magistrates’ Court, den laveste instansen i den britiske domstolen, besluttet at Julian Assange skal utleveres til USA.

Assange som opprettet Wikileaks er mistenkt i USA for spionasje etter avsløringen om krigsforbrytelser av det amerikanske militæret. Dette tross at han er journalist og australsk statsborger.

Tidligere har en britisk domstol besluttet å ikke utlevere Assange til USA, men nylig besluttet britisk høyesterett å avslå Assanges anke mot en tidligere rettsavgjørelse som hindret en utlevering.

I tilfelle Assange utleveres risikerer han opp til 175 års fengsel, da USA har kommet med en form for garanti at han slipper dødsstraff om Storbritannia overleverer ham til deres varetekt.

Assange levde tidligere i sju år gjemt inne på Ecuadors ambassade i London av frykt for å bli utlevert til Sverige, der han var mistenkt for påståtte seksualforbrytelser, og siden av Sverige til USA.

Ecuador forrådet derimot Assange for tre år siden da de lot britisk politi få storme ambassaden og pågripe Wikileaks-stifteren. Siden dette har han vært innlåst i varetekt av britene.

Beslutningen fra domstolen behøver nå bare å godkjennes av Storbritannias innenriksminister Priti Patel for å tre i kraft. Beslutningen kan også ankes med tidsfrist på fire uker, enten til innenriksministeren eller til en høyere instans innen rettsvesenet.