Hjem Nyheter Europa Britisk tenketank urolig over nasjonalismens fremfart i Europa

Britisk tenketank urolig over nasjonalismens fremfart i Europa

KULTURKAMP En ny studie av «høyrebevegelsen» i Europa og USA er utgitt av Institute for Strategic Dialogue, en britisk tenketank som har som uttalt mål å motarbeide «ekstremisme og hat».

Rapporten anser den såkalte ekstreme høyresiden som teknologisk, strategisk og kulturelt overlegen, og skriver at dette forklarer den store oppslutningen bevegelsen har fått globalt. Det ekstreme høyre beskrives som grupperinger som promoterer en «sterk stat, er nasjonalistiske, rasistiske, fremmedfiendtlige og anti-demokratiske».

ISD slår alarm og maner etablissementet til å motarbeide denne utviklingen, blant annet ved å overvåke og intervenere der det er mulighet for at disse holdningene kan spres. Tiltak som nevnes er blant annet kampanjer rettet mot ungdom for å avskjære dem fra å identifisere seg med identitære eller nasjonalistiske grupper. Koalisjonen «Global Internet Forum to Counter Terrorism» som består av Facebook, Microsoft, Twitter og YouTube dras frem som positive bidragsytere i kampanjen mot uønskede holdninger.

Rapporten sammenligner Generation Identitaire med den Islamske stat og refererer til prosjektet «Defend Europe», en aksjon finansiert av donasjoner som arbeider for å stanse menneskesmugling over Middelhavet. Ifølge rapporten er aksjonen et eksempel på «hvordan det ekstreme høyre kan manifisteres i faktisk handling utenfor internettkulturen.» Den beskylder også nasjonalistiske bevegelser for å undergrave demokratiet og manipulere valgresultater ved hjelp av memes og internettkrigføring inspirert av lekkede militærdokumenter.

Studiet er basert på samtaler fra Discord og diverse alternativ-høyre-brukere på sosiale media, og inneholder blant annet skjermbilder fra Discordgruppen til Reconquista Germania.

Rapporten kan leses i sin helhet HER