Hjem Nyheter Canada anklages for folkemord – mot 2SLGBTQQIA-indianere

Canada anklages for folkemord – mot 2SLGBTQQIA-indianere

2

CANADA Canada anklages for folkemord på indianere i en 1 200-sider lang rapport. Det er spesielt kvinner og «2SLGBTQQIA-mennesker» som har vært utsatt.

Foto: Reuters / Chris Wattie

Det er regimet i Canada som i en 1 200-sider lang rapport anklages for folkemord på indianere, og da spesielt kvinner, jenter og «2SLGBTQQIA-mennesker» (to-sjelede, lesbiske, homofile, biseksuelle, transpersoner, queer, spørrende, interseksuelle og aseksuelle).

De siste gruppene er de mest utsatte, ifølge rapporten, som ifølge menneskerettighetsorganisasjoner maler opp et bilde av #MeToo, men mye verre.

I rapporten som blant annet baserer seg på vitnemål fra 468 familier, voldsutsatte og ekspertvitner kan man lese om bakgrunnen til folkemordet:

Folkemordet har fått kraft fra koloniale strukturere, spesielt dokumentert av Indianerloven (en kontroversiell lov fra 1876 som regulerte indianerreservater i Canada), Sixties Scoop (en 40 år gammel politikk med å ta indianer- eller raseblandede barn fra sine foreldre for å adaptere de til hvite familier, avsluttet på slutten av 1980-tallet), kostskoler, og brudd på menneske- og inuitt-, métis- og Opprinnelige nasjoners-rettigheter, som direkte har ført til dagens økende rater av vold, død og selvmord i urbefolkningen.

Rapporten kaller Canadas konsekvente praksis å blunde for urfolkets utsatte situasjon for «rase-basert folkemord», og argumenterer for terminologien med at «folkemord er summen av de sosiale praksisene, antagelsene og handlingene» som har gjort det mulig.

Med-grunnleggeren av den Toronto-baserte organisasjonen som samler inn navn på forsvunnede og drepte indianerkvinner, Audrey Huntley, fortalte RT at noe av problemet er at indianerreservatene er underfinansiert.

– Reservatene er underfinansiert, det er kronisk mangel på hus, det er ikke trygt drikkevann, sa Huntley.

Styrelederen for Indigenous Governance, Pamela Palmater, sier til RT at det har vært flere tiår med uadressert kriminell aktivitet mot indianerkvinner, og oppfordret det internasjonale samfunn til å sette press på det kanadiske regimet til å etterforske saken.

– Det er nesten som #MeToo-bevegelsen, når kvinner ikke har blitt trodd når de har blitt voldtatt eller utsatt for seksuell overgrep. For urfolkskvinner og jenter har det vært enda verre, sa Palmater.

Canadas statsminister Justin Trudeau innrømmet da han mottok rapporten å ha feilet urbefolkningen og 2SLHBTQ-mennesker og lovet å iverksette en nasjonal handlingsplan mot vold mot disse.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
2 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Tommy Nyberg
Tommy Nyberg
3 år siden

Honk honk!

Nordboer
Nordboer
3 år siden

Så alfabet-niggere har blitt metoo-et i over hundre år fordi de ikke har fått nok gratis gibs? ?