Hjem Nyheter Norden Centerpartiet redder Löfvens regjering – trekker seg om markedspris på husleie

Centerpartiet redder Löfvens regjering – trekker seg om markedspris på husleie

SVERIGE Det ultraliberale Centerpartiet har bestemt seg for å trekke seg fra kravet om markedspris på husleie og redder dermed Socialdemokraternas Löfven-regjering.

Annie Lööf fortsetter å være støttehjul til Socialdemokraterna, dog uten å «ete sin egen sko» (Annies tidligere utsagn). Foto: Politikeruka Almedalen, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons.

Etter mandagens riksdagsavstemning der Stefan Löfvens regjering ble nedstemt, ser nå Centerpartiet ut til å redde Socialdemokraterna ved makten. Dette gjør man ved å trekke seg fra det for tiden berømte punkt 44 i januaravtalen, som inneholder krav om markedspris på husleie ved nyproduksjon av boliger, opplyste Annie Lööf om i et intervju med Dagens Nyheter.

Selv om partiet står fast ved forslaget konstaterer man at det er for tiden politisk død, og at man derfor ikke kommer å drive det videre. I stedet håper man nå å få gjennom skattereduksjoner for lav- og middels innkomstklasser og senket skatt på investeringssparekonto.

Socialdemokraterna er for så vidt førnøyde over å få bite seg fast ved makten:

– Det er konstruktivt og en vei fremover. Det er viktig at flere partier nå agerer for landets beste. Det er vi alltid beredt å gjøre, sier Löfven til SVT.

Beskjeden ble godt mottatt, også forventet, av Vänsterpartiets leder Nooshi Dadgostar. I en skriftlig kommentar til SVT kaller hun det hele en positiv beskjed for landets leietakere.

Liberalernas økonomisk-politiske talsmann Mats Persson er derimot ikke like fornøyd da partiet vil se en borgerlig regjering. Om Centerpartiets redning av Löfvens regjering skriver Persson til SVT at Centerpartiet «må ta stilling til om de vil anslutte seg til borgerligheten eller venstresiden». Liberalerna har også takket nei til å reforhandle januaravtalen, noe Lööf tror kan føre til ekstravalg:

– Om vi lander i at Liberalerna sier nei går vi sannsynligvis mot et ekstravalg. Det finnes ingen andre majoriteter i parlamentet for en annen statsminister i dag, sier Lööf til SVT.