Hjem Historie Dagens historiske Charles Darwin

Charles Darwin

HISTORIE Den 12. februar 1809 ble Charles Darwin født. Hans banebrytende forskning la grunnlaget for den moderne evolusjonsteorien.

680px-Charles_Darwin

Charles Darwin ble født den 12. februar 1809 og var den yngre sønnen i et forholdsvis velstående hjem hvor faren var en fremgangsrik doktor.

På skolen var ikke Darwin spesielt god i gresk, latin, matematikk og liknende. Han var mer interessert i å være ute og samle uvanlige biller, blomster og mineraler enn å lese bøker.

Faren ville at hans sønner skulle ta etter ham og Darwin studerte derfor en stund medisin på universitetet, men han brant ikke for det og faren bestemte at han skulle satse på en karriére i kirken istedet, da et slikt arbeid skulle være enklere å kombinere med hans fritidsinteresser. I januar 1829 begynte Darwin derfor å studere for å bli prest, hvilket han også klarte.

Etter studiene fikk Darwin tilbud, etter råd fra en av professorene han hadde studert under, om en ubetalt jobb på en båt som skulle seile jorden rundt. Jobben gikk ut på å samle inn dyre- og mineraleksemplarer på reisen og sende dem hjem til England. Etter å ha grublet litt og kjempet sammen med en onkel for å overtale sin far takket han til slutt ja til tilbudet.

Reisen med HMS «Beagle»

I desember 1831 gav Darwin seg til havs ombord HMS «Beagle». Kapteinen ombord var Robert FitzRoy; en ustabil bokstavtro kristen som mente at det var Darwins oppgave å finne bevis for syndefloden og bibelens skapelsesfortelling i Sør-Amerika.

I begynnelsen angret Darwin på at han hadde tatt jobben ettersom han ble sjøsyk og savnet familien, men etter noen uker begynte han å tilpasse seg og finne sin plass ombord, og da han vel fikk begynne å arbeide viste det seg at oppgaven passet ham som hånd i hanske.

Reisen var opprinnelig tenkt å ta to år, men endte opp med å ta hele fem.

Klikk for å forstørre.
Klikk for å forstørre.

Darwin trivdes spesielt godt i Brasil. Naturen der var vakker og storslått og det var mange for ham ukjente dyr der. Av praktiske årsaker kunne ikke Darwin fange og sende hjem eksemplarer av alle dyr og vekster han så, hvilket tvang ham til å arbeide veldig systematisk. Darwin studerte dyr og natur, laget nøyaktige tegninger, organiserte informasjonen og katalogiserte de forskjellige artene han oppdaget. All informasjonen lå senere å kokte i hodet hans hvor det begynte å utvikle seg teorier som for alltid skulle forandre menneskehetens forståelse av sitt eget opphav.

Da Darwin og de andre reisende ankom Argentina bestemte han seg for å gjøre flere lengre og eventyrlige vandringer inn i landet for å bedre kunne kartlegge naturen og dyrelivet der.

Galápagosøyene – et sted som fascinerte Darwin.
Galápagosøyene – et sted som fascinerte Darwin.

På Galápagosøyene ble Darwin fascinert av at han fant haviguaner, kjempeskilpadder, seler og pingviner – kaldtvannsdyr som levde i et tropisk miljø. Dyrene på de forskjellige øyene skilte seg også fra hverandre: Skilpaddene hadde forskjellig mønster på skallene, fuglene hadde forskjellig form på nebbene osv.

Darwin kom her frem til den radikale konklusjonen at alt liv på øyene ikke opprinnelig hadde blitt skapt av Gud på ett tidspunkt, men at artene gradvis hadde utviklet seg i forskjellige retninger gjennom det naturlige utvalg. Darwin mente, helt korrekt, at øyene hadde reist seg fra havet etter vulkansk aktivitet, fugler førte deretter med seg frø hvilket gav opphav til plantene på øyene og deretter begynte vanndyr å befolke dem og over tusentalls år tilpasset dyrene seg til de forskjellige forutsetningene som rådde på de forskjellige øyene.

Kjempeskilpadder.
Kjempeskilpadder.

Hjemreise, død og ettermæle

På veien hjem til England utviklet Darwin sine teorier ytterligere og da han kom hjem i 1836 gjorde han det til sitt livsverk å bevise at han hadde rett. Han tilbragte blant annet åtte år hvor han studerte rankeføttinger for å i det spesielle tilfellet finne støtte for sin generelle teori.

Det var Darwin som oppdaget at mennesket har utviklet seg fra mer primitive livsformer.
Det var Darwin som stod bak teorien om at mennesket har utviklet seg fra mer primitive livsformer.

I 1859 gav Darwin ut boken «Om artenes opprinnelse» (fullstendig engelsk tittel: «On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life»). Det første opplaget ble utsolgt på én dag til tross for – eller kanskje takket være – at den var kontroversiell.

Darwin døde til slutt i 1882 og selv om evolusjonsteorien har blitt utviklet ytterligere siden da har grunntrekkene i Darwins teorier forblitt alment anerkjente i akademia. Darwin og hans kone Emma Wedgwood fikk ti barn, hvorav tre ble stipendiater i Royal Society.