Hjem Historie Dagens historiske Charles Lindbergh – «Den flyvende dåren»

Charles Lindbergh – «Den flyvende dåren»

HISTORIE Den 4. februar 1902 ble den svenskættede piloten Charles Lindbergh født i Detroit. Lindbergh vokste opp på en gård i Little Falls, Minnesota, men slekten hadde sine røtter i Smedstorp på Österlen i Skåne. Hans far, født Carl Månsson, var fra Stockholm.

Charles Lindbergh – berømt pilot, fredsaktivist og en av Roosevelts fremste motstandere. Foto: John M. Noble, Public domain, via Wikimedia Commons.

I barndommen viste Charles Lindbergh eksepsjonelle evner for mekanikk. Ved 18-års alderen begynte han å studere teknikk ved University of Wisconsin, men etter to år sluttet han for å utdanne seg til pilot og flymekaniker. Han kjøpte sitt eget fly og startet en karriére som stuntpilot og utførte dristig luftakrobatikk på forskjellige messer.

I 1924 utdannet Lindbergh seg ved forgjengeren til det amerikanske flyvåpenet, hvor han ble beste pilot i sin klasse. Han ble deretter ansatt som postpilot hos det amerikanske postvesenet og fløy mellom St. Louis og Chicago. Lindbergh fikk et rykte på seg for å være en nøyaktig og dyktig pilot.

Men Lindbergh gjorde seg også fortjent til kallenavnet «Den flyvende dåren», som britisk presse kalte ham for. I 1919 utlovte en amerikansk millionær en belønning til den som klarte å krysse Atlanterhavet alene i fly uten å stoppe. Flere piloter hadde dødd eller blitt skadet i forsøket. Lindbergh tok utfordringen med visse spesielle forberedelser: Fra flyet sitt hadde han slengt ut all «unødvendig» ballast slik som radio, frontrute og fallskjerm(!). Før han startet selvmordsoppdraget sa han: «Når jeg nå går opp i min maskin føles det som om jeg går opp i den elektrisk stol. Men når jeg stiger ut i Paris vil det føles som at jeg er benådet av guvernøren.»

Avreisen fant sted den 20. mai 1927 på Long Island like utenfor New York i nærvær av tusentalls tilskuere. Lindbergh landet 33,5 time senere i Paris og ble møtt av entusiastiske folkemasser som hyllet ham. Overalt ble han helteerklært og hedret med utmerkelser og parader. Den amerikanske interessen for flyvåpenet vokste takket være Charles Lindbergh.

I 1932 ble Charles Lindberghs sønn, den to år gamle Charles Augustus Lindbergh Jr, kidnappet, hvilket førte til den største menneskejakten i kriminalbekjempelsens historie. Bruno Richard Hauptmann ble dømt for drapet på sønnen og ble henrettet i den elektriske stol. Det finnes dog opplysninger som tyder på at Hauptmann kan ha vært uskyldig. Etter drapet fikk Lindbergh-paret ytterligere fem barn.

På slutten av 1930-tallet fikk Lindbergh i oppgave å reise til Tyskland for å undersøke det tyske flyvåpenet. Der møtte han blant annet flykonstruktøren Willy Messerschmitt og Luftwaffes sjef Hermann Göring. Av Hermann Göring mottok Charles Lindbergh Den tyske ørns fortjenesteorden på Adolf Hitlers vegne, og da han senere nektet å tilbakelevere medaljen eller å fordømme nasjonalsosialistene ble det ramaskrik i USA.

Av Hermann Göring mottok Charles Lindbergh på Adolf Hitlers vegne Den tyske ørns fortjenesteorden og da han senere nektet å gi medaljen tilbake, eller fordømme nasjonalsosialistene, ble det ramaskrik i USA. Foto: Public domain.

Lindbergh var umåtelig populær i USA en stund til, til tross for hans beundring for tyskerne og hans holdning til rasepolitikken, men alt dette tok slutt en dag i 1941: Da krigsmotstanderen Charles Lindbergh holdt sin berømte tale i Des Moines i september 1941, hvor han forklarte at de amerikanske jødene i massemedia var de som hetset USA til å gå inn i andre verdenskrig, ble han svartmalt og brennmerket for livet. Av alle dristige saker som Charles Lindbergh hadde gjort fantes det ikke noe dristigere enn å gå åpent ut med innsikten om den jødiske innflytelsen.

Etter et hendelsesrikt liv gikk Charles Lindbergh bort på Hawaii i 1974. Han ble 72 år gammel.