Hjem Historie Dagens historiske Christo Lukov – den nedtystede helten

Christo Lukov – den nedtystede helten

0

HISTORIE Den 13. februar 1943 ble den bulgarske krigsministeren myrdet av kommunistiske terrorister. Kommunistregimet som senere ble innsatt forsøkte deretter å utradere ham fra historien.

Christo Lukov var krigshelt og leder for Bulgarias nasjonalister.
Christo Lukov var krigshelt og leder for Bulgarias nasjonalister.

Christo Lukov ble født i Varna, den bulgarske kystbyen ved Svartehavet, den 6. januar 1887. Under første verdenskrig ble han dekorert offiser og kjent som en av Bulgarias krigshelter.

Mellomkrigstiden var en urolig tid da kommunistiske oppviglere forsøkte å fremprovosere en revolusjon etter sovjetisk modell. Kommunistlederen Georgi Dimitrov måtte rømme landet etter et mislykket revolusjonsforsøk i 1932.

Josef Stalin og Georgi Dimitrov.
Josef Stalin og Georgi Dimitrov.

I 1933 grunnla Christo Lukov Den bulgarske nasjonale legionens allianse (UBNL). Det var den største og mektigste nasjonale organisasjonen i Bulgaria på den tiden. UBNL hadde stor kontakt med de tyske nasjonalsosialistene, og dette økte under Lukovs ledelse.

Under andre verdenskrig sluttet Bulgaria seg til aksemaktene. Christo Lukov var da krigsminister og hadde en posisjon som gjorde ham til en målskive for kommunistene.

Den 13. februar 1943 begav kommunistiske terrorister seg til Lukovs hjem i hovedstaden Sofia. Kommunistene myrdet Lukov ved å skyte ham i ryggen utenfor hjemmet, og Lukovs ti år gamle datter ble vitne til mordet.

I 1944 ble Bulgaria okkupert av den røde armé, og et marionettregime ble etablert. I 45 år styrte kommunistene landet. Under denne lange perioden ble mye energi lagt ned i å utradere Christo Lukovs minne fra historien. Historiske dokumenter og artikler som hadde blitt skrevet av ham ble systematisk slettet.

Hvert år hedres Christo Lukovs minne.
Hvert år hedres Christo Lukovs minne.

Da kommunistregimet ble avviklet i 1991 fantes det fortsatt gjenlevende medlemmer fra UBNL. Medlemmene begynte å opplyse om den gamle nasjonalhelten og hvordan han ble myrdet av kommunistiske terrorister.

Christo Lukovs minne har fått fokus gjennom seremonier og marsjer. Det har blitt en årlig tradisjon å hedre ham. Hyllingen av Lukov har skapt sinne hos blant annet jødiske organisasjoner som krever at marsjene skal forbys.

I 2013 deltok over 2 000 personer på Lukovmarsjen i hovedstaden Sofia. Marsjene for Lukov har samlet deltagere fra mange land.

Hyllest til nasjonalhelten Christo Lukov i hovedstaden Sofia i 2014:

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg