Hjem Nyheter Europa Christopher Tolkien har gått bort

Christopher Tolkien har gått bort

3

IN MEMORIAM J.R.R. Tolkiens sønn Christopher Tolkien har gått bort, 95 år gammel. Dette meddeler Tolkien Society.

Tolkien Society meddeler via Twitter at Christopher Tolkien har gått bort, 95 år gammel. Christopher Tolkien var sønn av forfatteren J.R.R. Tolkien, som med sine bøker «Hobbiten» og «Ringenes herre» ble den moderne fantasylitteraturens far. Frihetskamp har skrevet om Tolkiens ideologiske relevans i artikkelen J.R.R. Tolkien og rasebevisstheten.

Som J.R.R Tolkiens tredje sønn kom Christopher til å bli den i søskenflokken som viet sitt liv til farens verk. Som ung var han den første som fikk høre fortellingen om Bilbo Lommelun i «Hobbiten», men også som voksen var han rådgiver og ga tilbakemeldinger til farens komposisjon av «Ringenes herre», som sammenlagt tok 15 år å ferdigstille. Han tegnet dessuten de opprinnelige kartene til trilogien, som er signert «C. J. R. T.».

Christopher har også vært redaktør til det meste av J.R.R. Tolkiens verk som ble publisert etter hans død. Hans kanskje største gjerning var å sammenstille det mytologiske eposet «Silmarillion», et verk som faren jobbet med under hele sitt voksne liv, men selv aldri kunne ferdigstille på grunn av konstante endringer, fremfor alt da han skulle få mytologien til å passe inn i sine senere romaner om Midgard. Christopher gikk gjennom alle farens notatbøker og løse ark og klarte til slutt å sette sammen det han mente var de siste, mest sammenhengende og konsekvente versjonene av alle fortellingene som sammen utgjør «Silmarillion».

Han kom også til å selv publisere to bøker, nemlig en oversettelse av den islandske «Hervors saga» samt boken «The Battle of the Goths and the Huns».

Christopher Tolkien var kritisk til Peter Jacksons suksessfilmatisering av faren verk, da han mente at ingen filmatisering skulle kunne yte bøkene rettferdighet. Han uttrykte også ved et tilfelle at «de slaktet boken, gjorde det til en actionfilm for de mellom 15 og 25 år».

Nylig annonserte Amazon ar de kommer til å lage en TV-serie av Tolkiens verk, noe som allerede nå virker bli en politisk korrekt forvrenging av Tolkiens verden og ideer. Christopher Tolkien hadde med største sannsynlighet vært enda mer kritisk til Amazons serie enn til Jacksons filmer, men slipper nå altså å være med på det.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
3 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Grim
2 år siden

Ikke godt å si hvor høna sparker i hollywood, kanskje det blir en krig med seg selv og en evig kamp mot å være straight ork eller menneske?

Grim
2 år siden

Uansett en stor skikkelse har gått bort, takk for en episk reise.

Heimdal
2 år siden

Spørs om bøkene blir politisk omskrevet så det stemmer med doktrinen om at «alle er like».