Hjem Historie Dagens historiske Church Street-bombingen

Church Street-bombingen

HISTORIE Den 20. mai 1983 gjennomførte ANC en massakre i Pretoria i Sør-Afrika. Hundrevis av sivile ble rammet, også svarte.

Fredsforkjemper, politisk fange og menneskerettighetsaktivist? Eller en dømt terrorist og konspirator som sang kampsanger om å drepe hvite? Meningene er delte om partiet African National Congress’ (ANC) avdøde leder Nelson Mandela.

Det er iallefall helt klart at den virkelige årsaken til at Mandela satt fengslet på Robben Island var at han bedrev væpnet kamp og hadde utført flere sabotasjeaksjoner mot statlige mål. Da Mandela og hans kumpaner ble tatt hadde de tilgang til blant annet 210 000 håndgranater og 48 000 sovjetiske antipersonellminer. Nelson Mandela var leder og grunnlegger av Umkhonto we Sizwe, ANCs væpnede gren.

Det var ANCs væpnede gren som utførte Church Street-massakren den 20. mai 1983. Dette skjedde på en tid da Mandela satt fengslet og hans betrodde menn førte ANCs virksomhet videre.

LES OGSÅ: African National Congress grunnlegges

Denne fredagen klokken 16.30, midt i rushtrafikken da folk var på vei hjem for helgen, detonerte en bil med 40 kilo sprengstoff utenfor høy-etasjebygningen Nedbank Square Building på Church Street i den sørafrikanske hovedstaden Pretoria. Målet var hovedkvarteret for South African Air Force (SAAF) som var i bygningen.

640px-churchstbomb-1

Bomben rammet imidlertid hundrevis av sivile, da glass og metall ble slengt opp i luften og vinduer og butikkskilt ble blåst ut og skutt som prosjektiler mot forbipasserende. 19 personer døde i angrepet og 217 ble skadet. Mange fikk armer og ben revet av og kroppen lemlestet. Minst 20 ambulanser rykket ut.

En politisjef, Mike Gedenhuys, kommenterte at «mange av ofrene er så alvorlig lemlestet at de enda ikke har kunnet bli identifisert». Ministeren for lov og orden, Louis le Grange, var også raskt på plass og kunne konstatere at «de fleste av ofrene var sivile, men noen var flyvåpenpersonell i uniform, svarte og hvite. Ganske mange av de som ble drep var svarte.»

640px-kerkstraatbom05

ANCs representanter tok ikke avstand fra massakren. Oliver Tambo, ANCs stedfortreder i perioden da Mandela satt fengslet, betraktet høy-etasjebygningen som et legitimt mål, men at han ikke hadde noe med attentatet å gjøre. Sannhets- og forsoningskommisjonen fra 1997–1998 kom imidlertid frem til at ANC under Tambos ledelse satt opp spesielle operasjonsenheter for akkurat denne type angrep og at det var Tambo som til slutt godkjente bombingen på Church Street.

Oliver Tambo og Nelson Mandela.

Personen som ledet disse enhetene var Aboobaker Ismail som ovenfor samme kommisjon innrømmet at det var han som planla Church Street-bombingen. Han fortalte også at det var ANCs politikk å gjennomføre disse angrepene selv når det var risiko for sivile ofre: «Vi rettet oss ikke mot sivile. Men ANCs politikk på den tiden var at vi ikke for et fåtall sivile liv kunne hindres fra å slå til mot statens makt, Apartheidstaten.»

Noen mener at Mandela innefra fengselet både hadde kunnskap om og var den som godkjente Church Street-bombingen, mens andre hevder det motsatte. Det er dog klart at den som regnes for å ha hatt det siste ordet i bombingen, Oliver Tambo, beholdt en høy posisjon i ANC da Mandela kom ut fra fengselet i 1989. Tambo ble da ANCs formann mens Mandela tok over presidentskapet.

Det sosialdemokratiske partiet ANC har i dag fortsatt makten i Sør-Afrika.

LES OGSÅ:
Historien om Winnie Madikizela Mandela – Nelson Mandelas kone