Hjem Nyheter CIA erkjenner: Har manipulert valg siden 1947

CIA erkjenner: Har manipulert valg siden 1947

UTENRIKS Den siste tiden har løgnmedias fokus ligget på påstått russisk manipulering av det amerikanske presidentvalget i 2016. Nå erkjenner dog høytstående CIA-representanter at CIA har manipulert valg helt siden organisasjonen ble grunnlagt.

Helt siden det amerikanske presidentvalget i 2016 har løgnmedia spredt ryktet om at «russiske hackere» skal ha hjulpet Donald Trump til seier, dog uten å kunne presentere ordentlige bevis for anklagen. Nylig har det altså kommet frem, og det er ingen overraskelse, at USA faktisk selv har syslet med nettopp det som de jødiske mediene anklager Russland for. Høytstående CIA-representanter erkjenner at helt siden sikkerhetstjenesten ble grunnlagt i 1947 har CIA bedrevet valgmanipulering i en rekke land.

– Om du spør en CIA-agent om russerne brøt mot noen regler eller gjorde noe rart, så vil du få svaret nei, det gjorde de ikke. USA har selv drevet med valgmanipulering opp gjennom historien, og jeg håper vi fortsetter med det, sier Steven L. Hall, en 30 år gammel veteran ved CIA, og under en periode leder av sikkerhetstjenestens russiske avdeling.

Metodene for valgmanipulasjon har variert fra tilfelle til tilfelle. Noen ganger har det handlet det om å skrive ut flyveblader og bannere, og noen ganger har det handlet om grovere metoder som å bestikke lokale myndigheter eller å likvidere mennesker.

Loch K. Johnson arbeidet med å utrede CIA på 1970-tallet på oppdrag av senatet, og ifølge ham er den påståtte russiske manipuleringen bare en internettversjon av hva USA allerede har syslet med i mange år.

– Vi har holdt på med slike saker siden CIA ble grunnlagt i 1947. Vi har brukt plakater, flyveblader, bannere – alt mulig. Vi har plantet falsk informasjon i utenlandske aviser. Vi har brukt det britene kaller «King George’s Cavalry» – kofferter fulle av penger, sier Johnson, og fortsetter:

– Minst én gang har USA forsøkt å manipulere et valg i Russland. I 1996 var USA bekymret for at den daværende presidenten Boris Yeltsin skulle bli beseiret av en kommunistkandidat, så 10 milliarder dollar ble da utlånt for å hjelpe Jeltsin til å bli gjenvalgt som president. Vi lånte til og med ut et team av amerikanske politiske konsulenter for å hjelpe presidenten.

Visse ganger har USA også helt åpenlyst lagt seg inn i andre nasjoners valg. I år 2000 la de inn store pengebeløp for å forhindre at nasjonalisten Slobodan Milosevic skulle vinne det serbiske presidentvalget. Blant annet ble det trykket opp 80 tonn klistremerker med opposisjonens logo og teksten «Det er over for ham».