Hjem Nyheter CIAs actionfylte hevnplaner mot Assange avslørt

CIAs actionfylte hevnplaner mot Assange avslørt

AVSLØRING Ifølge kilder innen den amerikanske etterretningstjenesten var CIA uhorvelig hevnlystne mot Julian Assange og WikiLeaks. Langtgående planer om snikmord og kidnapping på den ecuadorianske ambassaden i London ble diskutert på høyeste nivå i Trump-administrasjonen, ifølge en artikkel fra Yahoo News.

Foto: Kirsty Wigglesworth/Leverandør NTB (CC-BY-NC). Julian Assange i eksil på Ecuadors ambassade i London.

Det er Yahoo News som gjennom samtaler med et trettitalls kilder innenfor CIA og den tidligere Donald Trump-administrasjonen har kunnet publisere en avslørende reportasje som viser USAs hevnlyst overfor WikiLeaks-gründeren Julian Assange.

Det var hovedsakelig i 2017, da Assange var inne i sitt femte år på den ecuadorianske ambassaden i London hvor han gjemte seg for nettopp USA, at planer om å forsøke å kidnappe ham skal ha blitt diskutert.

Ifølge Yahoo News skjedde diskusjoner «på høyeste nivå» innenfor Trump-administrasjonen om hvordan man skulle kunne uskadeliggjøre Assange og komme under på det.

Visse CIA-sjefer skal til og med ha tatt til orde for et snikmord på Assange og gått så langt som å tegne opp ulike scenarier for hvordan man skulle kunne drepe WikiLeaks-gründeren.

Selv om CIA over en lengre tid har arbeidet mot WikiLeaks, skal planene om kidnapping og snikmord på Assange ha begynt å oppstå etter at WikiLeaks begynte å publisere ømfintlig informasjon om CIAs hemmelige datainnbruddsoperasjoner, kalt «Vault 7».

Ifølge CIA var WikiLeaks avsløring «det største tapet av informasjon i CIAs historie» og noe som åpenbart skapte en enorm hevnlyst innenfor spionorganisasjonen.

«Helt frakoblet virkeligheten»

En av Assanges fremste fiender som deltok i konspirasjonene mot ham var den daværende CIA-direktøren Mike Pompeo. En kilde innenfor Trump-administrasjonen forteller for Yahoo News at Pompeo og hans nærmeste var «helt blodtørstige» samt «totalt frakoblet virkeligheten i sin skam over Vault 7».

For å kunne bruke alle tilgjengelige midler mot WikiLeaks og Assange klassifiserte CIA i 2017 nyhetsorganisasjonen som en «fiendtlig ikke-statlig etterretningstjeneste».

Dette åpnet blant annet opp for konstant overvåkning av Assange, både i person og av hans kommunikasjon.

Skuddløsning mot russiske agenter på Londons gater

En eller annen gang i 2017 skal CIA dessuten ha fått opplysninger om at Russland planla å ekstrahere Assange fra Ecuadors ambassade og fly ham til Moskva for å der holde ham under russisk beskyttelse.

Opplysningene skal ha blitt bedømt som såpass troverdige blant Pompoe og hans menn at man begynte å forberede seg til – og planlegge – scenarier med skuddløsning mellom amerikanske og russiske agenter utenfor ambassaden. Alt i kampen om hvem som skulle få tak i Assange først.

En annen plan var at man skulle kjøre et kjøretøy inn i en potensiell russisk diplomatbil som man tenkte seg skulle frakte Assange fra ambassaden. Etter kollisjonen skulle man deretter tiltvinge seg Assange under våpentrussel.

Ifølge Yahoo News sine kilder skal man til og med ha spurt britisk etterretning om disse kunne stå for skytingen i tilfelle det skulle være nødvendig, og at disse skal ha sagt ja til forslaget.

– Vi hadde all grunn til å tro at han planla å dra derfra, forteller en tidligere CIA-ansatt.

Ifølge kilden trodde man at Assange skulle forsøke å smyge seg ut i en vogn med klesvask.

– Det skulle bli som en «prison break»-film.

Ryktene om Assanges fluktplaner skal ha satt i gang et helt sirkus hos diverse britiske, amerikanske og russiske etterretningstjenester. Samtlige skal ha plassert agenter overalt rundt om ambassaden for å enten hjelpe eller stoppe en slik operasjon.

– Det var mer enn komisk. Det kom til et punkt hvor hvert eneste menneske innenfor en radius på tre kvartaler jobbet for en eller annen etterretningstjeneste, enten det var gatespanere, politi eller sikkerhetsvakter, forteller en av Yahoo News sine kilder.

Kunne ha skadet muligheten for å tiltale Assange

At ingen av disse planene noensinne ble satt i verk kom til dels av at Assange aldri forsøkte å forlate ambassaden, og til dels av at det fantes krefter innenfor CIA og Trump-administrasjonen som mislikte forslaget.

Til dels så man det åpenbart problemet med at en slik operasjon skulle være ulovlig, men også at det skulle kunne forsvare mulighetene til å faktisk tiltale Assange.

Så stor var bekymringen at det skjedde konstante lekkasjer til Trumps motstandere i den amerikanske kongressens ulike etterretningsavdelinger, men også til justisdepartementet.

Akkurat nå holdes Assange fengslet i et britisk høysikkerhetsfengsel etter en beslutning om at man ikke har tenkt å utlevere ham til USA, hvor han risikerer å dømmes til en livslang fengselsstraff.

Opplysninger gjør gjeldende at Assange behandles veldig dårlig, at han er i svært dårlig forfatning og at han nektes å en gang treffe sin familie.

Håndteringen av Assange har vakt protester innenfor blant annet FN. Nylig skrev 117 leger fra 80 ulike land under på et opprop om att Assanges forhold er å sammenlikne med tortur, og at han kommer til å gå bort om det ikke tar slutt.